utorak, 20 Mart 2018

BORBA ZA VLAST: Izetbegović dao zeleno svjetlo Kamberu i Avdiću da dijele Krajišnike

Pored Sarajeva, Zenice i Tuzle gdje je do nogu poražen od ljutog rivala Fahrudina Radončića, Krajina ni ovaj put nije izdala i najveću razliku zamjenik predsjednik SDA Bakir Izetbegović u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH napravio je upravo u Krajini.

I umjesto da vrati Krajišnicima i na neku od čelnih pozicija podrži kandidata iz Krajine, Bakir Izetbegović, nakon što je za predsjednika Kadrovske komisije u SDA predložio Asima Sarajlića, čovjeka s dosta upitnim moralnim i stručnim referencama, za državnog premijera predložio je ponovo kandidata iz Sarajeva, Denisa Zvizdića, koji i nema baš nekog iskustva sa institucijama BiH, jer je dosad bio kantonalni zvaničnik i federalni poslanik.

Nakon ove dvojice, Izetbegović se sprema da za federalnog premijera predloži ponovo nekoga od kandidata iz Sarajeva ili Tuzle, jer kako mediji pišu to će biti ili Fadil Novalić ili Erdal Trhulj.

Novalić nije zvanični kandidati organa stranke, nego opet Bakira Izetbegovića ili nekoga od njegovih povjerljivih saradnika. I opet nema kandidata iz Krajine. Trhulja podržavaju u bazi i nije Izetbegovićev kandidat. Stoga, prije da će Novalić biti novi federalni premijer.

Krajišnici su tu kad treba donijeti glasove i poturiti leđa, a kad treba se pozicionirati onda se nađu drugi, a Krajišnicima se servira podjela i sukob, kako je to nažalost bilo više puta do sada. Krajiška SDA polovinom decembra jednoglasno je podržala svoje kandidate i zatražila svoje učešće u državnoj i federalnoj vladi.

Kandidat kojeg su organi SDA u Krajini podržali za vladu u Sarajevu jedan od onih sjajnih mladih i sposobnih političara, kojega i narod u Krajini podržava više izbornih ciklusa zaredom, i koji dobije najviše povjerenja, a to je Senad Šepić, potpredsjednik SDA, bivši predsjednik omladine u ovoj stranci, a sada direktor popularne Političke akademije koja školuje i osposobljava mnoge mlade širom BiH.

Šepić ima podršku u Briselu i mnogim zemljama EU pojedinačno. Ali ono sto su mnogi bolji poznavaoci ‘visoke politike’ govorili da neće Centrala u Sarajevu dati šansu nekome ko ima stvarni rezultat i ko je sposoban, neko ko može napraviti posao i povući zemlju naprijed, počinje se dešavati zadnjih dana.

Ponovo se, kao i 2010., nakon izbora, kada je Šepić dobio najviše glasova, a Centrala ga zaobišla, jer su se bojali nadolazećeg Kongresa i njegove kandidature za neku visoku funkciju u stranci, i ovaj put traže iz Krajine podobni i poslušni, a ne neko, poput Šepića, koji ih, kako misle neki prevaziđeni kadrovi u Centrali SDA, može ugroziti i zasjeniti svojim radom i sposobnošću.

Nakon krajiškog jedinstva, stupaju na scenu takvi kadrovi i manipulatori iz Centrale SDA i pozivaju neke Krajišnike iz SDA, uglavnom one poražene na zadnjim izborima i obećavaju im pozicije u zamjenu da osporavaju odluke organa SDA Krajine i kandidaturu Senada Šepića za državnog ministra.

Ove aktivnosti nažalost, prihvataju neki kadrovi iz Krajine koje je narod kaznio na izborima i koji nisu dobili mandat Krajisnika da odlučuju o njima, a to su Asim Kamber i Amir Avdić, koje je Bakir Izetbegović primio u svome kabinetu u Sarajevu i koji su nakon sarajevskog sastanka započeli raditi na krajiškoj destabilizaciji i podjeli.

Organizovali su nestatutarnu sjednicu Kantonalnog odbora i poslali umjesto Šepića, kandidature za sebe i druge kandidate za pozicije u Sarajevu. Naravno da su ovakve sebične odluke nevažeće, bez potpisa i zvaničnog organa i moraju biti odbačene.

A nakon toga, dalje osporavaju formiranje kantonalne vlade USK i sakupljaju potpise za smjenu kantonalnog predsjednika SDA u USK, Esada Bašagića, koji ne želi da povuče odluku o podršci Šepiću i koji traži da oni kandidati za koje je narod glasao budu i prijedlozi za ministarske pozicije u Sarajevu.

Sve ovo rade kako bi, po nalogu očito prikazali da je Krajina podijeljena i nema stav. Iako je narod na izborima dao jasnu ocjenu za sve krajiške kadrove. Upućeni u surovu bošnjačku politiku tvrde da se sve ovo ne bi moglo dešavati naravno bez zelenog svijetla od strane Izetbegovića, koji na ovakav način šalje jako ružnu poruku krajiškom narodu i onima koji su mu dali najveće povjerenje.

Pravi se i uspješni lideri stranaka ili naroda okružuju sposobnim i moralnim saradnicima, koji imaju rezultate, podršku svoje baze i naroda, pa tako pokreću procese, mijenjaju zemlju i društvo na bolje. Oni loši i neuspješni okruže se sumnjivim i slabim kadrovima, onima koji se bave drugim ljudima i raznim spletkama ruše uspješne pored sebe, iniciraju sukobe i podjele, pa tako osiguravaju neko vrijeme svoj opstanak.

Bakir Izetbegović će svojim odlukama i izborom pokazati u koju kategoriju lidera spada.

PIŠE: nap.ba

Komentari na članak: