srijeda, 25 April 2018

I meni BiH izaziva gnušanje, ali moram da trpim, Salkiću bi bilo interesantno ukinuti 50 posto plate!

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ustvrdio je danas da i njemu „izaziva gnušanje Bosna i Hercegovina, ali da mora neke stvari da trpi“.

Komentirajući izjavu potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, da Bošnjake, 9. januar, Dan RS-a, asocira na zločine i kao takav nikada neće nikada biti prihvatljiv, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je ta izjava nepotrebna i neprimjerena i unosi nesporazum.

- Možda bi bilo interestano Salkiću ukinuti 50 posto plate, jer nije rekao da neće da prima platu od RS- ustvrdio je Dodik.

Naveo je da su organi RS odlučili da se obilježava 9. januar kao Dan RS.

- Apsolutno nam je stalo da se Bošnjaci dobro osjećaju u RS. I niko ih ovdje ne dira, koliko ja razumijem... - dodao je Dodik i naveo da nije dobro od Salkića da se „tako podmeće“.

Entitetski predsjednik je još dodao da „su mnogi stradali za RS i da je veoma emitivno doživljavaju te da se oni vrijeđaju kada se tako govori o RS“.

Dodao i da mnogima u RS „neke stvari ne gode u BiH, ali smo prisiljeni da egzistiramo“.

Salkić je danas rekao da Bošnjacima 9. januar izaziva nelagodu i gnušanje, jer slavi politiku Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odgovornih za najveće zločine nad Bošnjacima u povijesti ovoga naroda.

On je pozvao vlasti RS-a da odustanu od obilježavanja tog datuma.

- Taj dan nas asocira i podsjeća na zločine koji su počinjeni nad našim narodom - naveo je Salkić u povodu 9. januara, koji se u bh. entitetu Republika Srpska obilježava kao Dan Republike Srpske i krsna slava ovoga entiteta - Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je, nakon sjednice Senata RS-a, rekao da su senatori zaključili da treba da se u RS formirata forum za različita pitanja, a okupljao bi predstavnike vlasti na nivou RS i BiH te naučne zajednice koji bi razmatrali sva važna pitanja o kojima se odlučuje na nivou BiH.

- Senat smatra da sva pitanja koja razmatra parlament BiH prethodno treba da se razmatraju i u Narodnoj skupštini RS-a - rekao je, između ostalog, Dodik.

Preporučili su i da se formira odbor za obilježavanje 20.godišnjice Dejtonskog sporazuma, a konstatirali su da je potreban oprez i zbog globalne terorističke prijetnje, posebno zadnje koja se dogodila u Parizu.

(Fena/md)

Komentari na članak: