srijeda, 25 April 2018

Incident u Sarajevu: ISIL-ovci upali na džumu u džamiju Stara Breka!

Muhamed Velić, imam u sarajevskoj džamiji u naselju Stara Breka, potvrdio je za "Dnevni avaz" da se danas tokom džuma namaza u toj džamiji desio incident. Velić je naveo da su danas tokom džuma namaza u džamiju prvi put kako je naveo "bahnula" trojica haridžija, ekstremista. Jedan od ekstremista koju je učestvovao u incidentu, kako saznaje "Dnevni avaz", je povratnik sa sirijskog ratišta.

- Ušli su u džamiju prije ezana i stali tik pred mene. Njihove pojave su odmah na prvu bile uznemirujuće. Dvojica su imali duže kose i brade koje su bile nauljene, a sva trojica su imali surmu na očima, onako kao kad se ide u rat i borbu. Glavni i koji je komandov'o grupicom, stao je prvi ispred mene, skinuo jaknu, a onda se ukazala crna duga majica sa ISIL-ovom zastavom- naveo je Velić.

Također, napisao je da je ovaj događaj uznemirio džematlije.

- Počeli smo s džumom, ja sam se popeo na minberu i proučio hutbu na arapskom, a onda sam počeo držati dio hutbe na bosanskom. U trećoj minuti moje hutbe, krenuo sam da citiram jedan hadis o lijepim običajima, hadis koji se nalazi u Muslimu (s izravnim povodom nastanka ovog hadisa) i još u nekim drugim zbirkama, pa sam rekao da je Allahov Poslanik, a.s., rekao ko u islam uvede jedan lijep običaj, imat će za to nagradu... A onda je taj haridžija dreknuo se odozdo: LAŽEŠ!!!- pojasnio je Velić.

Velić je dalje naveo da je ovaj incident neviđena uvreda i presedan, koji su ga nagnali da reagira.

- Bio je to presedan prvog reda i neviđena uvreda hatibu i povreda hutbe! Odmah sam reagirao kazavši:Ne možeš ovdje i sada tako govoriti! Ovo je džuma i hutba i treba da poštuješ njenu svetost! Ako nećeš i ako ti se ovo ne sviđa, izađi na polje! Ali, ovdje nered i fesad nećeš praviti! Je li ti jasno?! U tom' su ljudi u džamiji skočili prema njima, ljuti i isprovocirani, i vikali su: Napolje, bando! Napolje izlazite kriminalci! Pola je džamije skočilo prema njima da se obračuna. Zamolio sam muteveliju i još trojicu jačih džematlija da ih izvede napolje, ali ne samo iz džamije nego skroz van harema da ne bi kakav veći problem napravili, a ljude sam zamolio da ih sada ne diraju, neka ih puste da izađu, ali sljedeći put ako dođu neće biti ovako- naveo je imam Velić.

Dežurnog operativnog u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pitali smo za detalje ovog incidenta, no oni su negirali da im je prijavljeno unošenje bilo kakvih zastava u džamiju.

- Mi smo dobili poziv građana da je tokom hutbe imama nepoznata osoba imamu rekla „lažeš“, nakon čega je kako nam je rečeno napustila džamiju, a za njom su izašle još dvije osobe. Kada smo došli u džamiju, navedene osobe nismo zatekli, a ukoliko ih pronađemo, protiv njih će biti podnesene prijave za narušavanje javnog reda i mira – rečeno nam je u MUP-u KS-a.

(avaz.ba)

Komentari na članak: