utorak, 20 Mart 2018

Bivši premijer USK-a Šemsudin Dedić novi ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH

Dok se čeka rasplet situacije u vezi s izborom rukovodstva u Federaciji, kako bi bila izabrana izvršna vlast, iz više izvora bliskih SDA nezvanično nam je rečeno da u HDZ-u BiH i dalje insistiraju na šest pozicija u Vladi, u DF-u pet, a u SDA na osam ministarskih mjesta uz premijera.

Prvi krug

Za sada, prema prvom krugu razgovora, izvjesno je da će premijersko mjesto pripasti SDA, dok će HDZ dobiti Ministarstvo finansija, a DF i dalje insistira na energiji i rudarstvu.

No, naš izvor tvrdi da HDZ BiH, ipak, nema namjeru odustati od jedne srpske pozicije u Vladi FBiH, što znači da DF u konačnici može imati samo dva federalna ministra, i to energije i turizma i okoliša ili, eventualno, rada i socijalne politike.

Kao mogući ministri spominju se Damir Bećirović, kao ministar energije, te Samer Rešidat, kao ministar turizma. Riječ je o direktoru turističke agencije „Sol Azur“.

Kada je u pitanju SDA, on kaže da je već, manje-više, poznato koja ministarstva želi ova stranka. Radi se o ministarstvima unutrašnjih poslova, pravde, izbjeglih i raseljenih lica, za boračka pitanja, kulture i sporta, prometa te razvoja poduzetništva i obrta.

Tako bi novi ministar za izbjeglice trebao biti Edin Ramić, doskorašnji savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Aktuelni Izetbegovićev savjetnik Aljoša Čampara još vaga između pozicije ministra pravde ili FMUP-a, nakon što mu je propao izbor za potpredsjednika FBiH. Za premijera je već predložen Fadil Novalić.

Stroga tajna

Ova stranka na poziciju ministra prometa želi postaviti Šemsudina Dedića, bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona. Pozicija ministra za boračka pitanja navodno je rezervirana za Fikreta Prevljaka, ilidžanskog ratnog komandanta.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je jučer za „Avaz“ da ova stranka traži šest pozicija u Vladi FBiH, i to su ministarstva finansija, prometa ili energije, zdravstva, poljoprivrede te Ministarstvo za pitanje branitelja.

No, kako je rekao, o imenima u HDZ-u BiH za sada ne mogu govoriti.

– To je naš zahtjev, no vidjet ćemo šta će biti na pregovorima koje ćemo imati naredne sedmice s ostalim stranaka. Mi hoćemo minimalno šest pozicija, a ostalih 11 nas ne zanima. Na SDA i DF-u je da se dogovore koliko će od toga pripasti DF-u – rekao je Čović.

Bakirov badžo novi ministar kulture i sporta?

Miro Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, prema izvorima iz SDA, jedan je od glavnih kandidata ove stranke za poziciju ministra kulture i sporta.

Inače, Purivatra i Izetbegović su badže. Upravo je Izetbegović, kako tvrdi naš sagovornik, u više navrata insistirao na tome da Purivatra bude novi federalni ministar kulture jer „ima bogato iskustvo u ovaj oblasti“.

Komentari na članak: