utorak, 20 Mart 2018

Uhapšena šestorica pripadnika selefijskog pokreta iz Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru nastavka akcije kodnog naziva “Damask“, sinoć i jutros su uhapsili šest osoba i pretresli objekte na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše s ciljem  pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Sinoć su na sarajevskom aerodromu uhapšeni Nevad Hušidić (1986.) i Merin Keserović (1996.) iz Velike Kladuše, koji su pokušavali avionom preko Istanbula otići na teritoriju islamske države. Treća osoba, E.T. (1964.) uhapšena je u svom domu, dok su A.I. (1992.), H.E.(1981.) i R.I. (1953.) uhapšeni jutros na području Maglaja i Bužima.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da je postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, veći broj policijskih službenika SIPA i Granične policije, izvršio je hapšenja ukupno šest osoba, na području USK, Maglaja i Kantona Sarajevo. U akciji je ostvarena značajna suradnja sa OSA BiH.

Uhapšene su osobe koje su iz BiH krenule u pravcu Sirije, kako bi se pridružile strukturama tzv. ISIL-a i sudjelovale u ranom sukobu u toj zemlji. Osobe lišene  slobode su pripadnici radikalnih vjerskih pokreta, neki od njih su lišeni slobode na graničnom prijelazu na Aerodromu u Sarajevu, a lišene su slobode i osobe za koje postoje dokazi da su organizatori nezakonitog odlaska državljana BiH u Siriju.

Ove osobe osumnjičene su za kazneno djelo  finansiranja terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, te kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. Ova akcija rezultat je odlučnosti Tužiteljstva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija naše zemlje u borbi protiv terorizma.

krupljani.ba

Komentari na članak: