srijeda, 25 April 2018

OVO SU POTRESNI SNIMCI: Pogledajte kako su nastradali i kako su izvađeni poginuli u rudniku Dubrave

Pronađena su tijela sve četiri osobe stradale u Površinskom kopu Dubrave nakon što se sinoć obrušio ogromni zemljani sloj.

Četiri osobe su poginule na površinskom kopu Dubrave priolikom nelegalnog izvlačenja uglja. Poginuli su Adel Šehić, Alem Dedić i Arif Alibašić i Edin Herić. Tijelo Edina Herića je pronadjeno dok se za ostaim intenzivno traga.

Tragedija se desila sinoć oko 23 sata, kada je šire područje Tuzlanskog kantona potresao zemljotres. Prema riječima Nurage Duranovića, federalnog rudarskog inspektora, na poginule se obrušila velika količina materijala - od četiri do pet hiljada kubika.

Četvorica stradalih su prilikom međusmjene uspjeli ući u površinski kop s traktorom. Na ovom kopu već godinama se vrši krađa uglja. Površinski kop Dubrave nema obezbjeđenje koje bi spriječilo ulazak u krug kopa koji se proteže na nekoliko kilometara kvadratnih.

U blizini mjesta događaja, u naselju Gornja Mala, zatekli smo nekoliko osoba koje su upoznate sa nelegalnim radnjama koje se dešavaju na ovom kopu već godinama, neki su bili raspoloženi za razgovor a neki nisu. Mišljenja mjestana su podijeljena, jedni kažu da su u pitanju socijalni slučajevi dok drugi smatraju da su se mnogi obogatili na ovakav način.

Stručnjaci rudarske struke kažu kako su na ovom površinskom kopu, svakodnevno ugroženi i rudari koji rade na ovom istom mjestu, jer se iskop uglja radi na nepropisan način.

Tokom odrona još jedna osoba je teško povrijeđena. Nakon što su ga spasilačke službe izvukle, prevezen je u živinički dom zdravlja. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

_

Komentari na članak: