srijeda, 25 April 2018

Krupljanin Sean Nuhanović oživljava portrete grafitnom olovkom

Talentovanog umjetnika Seana Nuhanovića iz Bosanske Krupe šira javnost upoznala je kao autora portreta koje “oživljava” grafitnom olovkom.

Iako je u prvi mah Seanov potez djelovao kao hobi, njegova biografija otkriva profesionalca koji je za svoju umjetničku karijeru odabrao neobičnu tehniku – crtanje grafitnom olovkom. Sean nije polazio nikakvu školu crtanja, a iako ga je život odveo na druge staze, ljubav prema crtanju nije se ugasila. Vještinom kojom pomoću olovke na papir pretače svaku boru i sjenu, stvara portrete koji na prvi pogled djeluju kao fotografija ili barem photoshop.

“Počeo sam crtati vrlo rano, i sad imam neke od crteža što sam radio kad sam imao četiri-pet godina. Trenutno crtam samo grafitom, neke druge tehnike nisam ni pokušavao, ali ko zna… Moj prvi rad je bio crtež automobila. Ono što je presudilo da počnem intenzivno crtati jeste prvi portret moje kćerke. Od tog trenutka sam shvatio da je crtanje ono što želim i dalje raditi. Za jedan crtež mi je potrebno osam do deset sati rada. Neki portreti zahtjevaju i više vremena,” kaže Sean.

Neke od radova ovog bosanskokrupskog umjetnika pogledajte u našoj fotogaleriji, a više potražite na njegovoj Facebook grupi.

(krupljani.ba)

 

Komentari na članak: