srijeda, 25 April 2018

Za ministra pravde USK-a Semin Oraščanin iz Bosanske Krupe?

Od Općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 12. oktobra 2014. godine prošlo je ukupno 106 dana. Svaki izbori znače boljitak za građane, političke promjene, zapošljavanje, investicije…

Da, u normalnim zemljama, ali to nije slučaj i kod nas, gdje je svaki dan sve gore i teže. Vlast u Unsko-sanskom kantonu još nije izabrana, jer se stranke u koaliciji SDA, DF  i Laburistička stranka 106 dana dogovaraju oko fotelja, ko će biti ministar, ko će dobiti koje poduzeće i još ništa.

Građani prijete protestima, sindikati obrazovanja najavili su štrajk, ali nemaju partnere za pregovore, budžetski korisnici isto pripremaju štrajkove. Ovo je država kojoj policija nema grijanje, niti imaju novca da registruju službena auta ili natoče goriva. Sve to dokazuje da smo mi posebna država, gdje je sve normalno

Predsjedavajući Skupštine USK-a Farko Hodžić, 13. januara ove godine imenovao je Izudina Saračevića za mandatara Vlade USK-a, koji je u obraćanju novinarima obećao u što kraćem vremenskom periodu ponuditi Vladu na imenovanje Skupštini, ali skoro 15 dana još ništa. Neslužbeno novinari dolaze do informacija, ali su veoma šture ili je najčešći odgovor “još se dogovaramo”.

USKinfo.ba je ipak došao do imena budućih ministara u Vladi bar za sada kako stvari stoje, pa vidjet ćemo šta sutra nosi.

Kako naš portal saznaje od izvora bliskog koaliciji, SDA će u Vladi USK-a imati premijera Izudina Saračevića i četiri ministra.
Kandidat za ministra unutrašnjih poslova USK-a je Senad Kljajić, bivši oficir Armije RBiH i penzionisani brigadir iz Sanskog Mosta.

Ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK-a je Abid Mulalić, aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Bužima koji je inače brat od Kasima Mulalića poslanika u Skupštini USK-a,

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je Husein Vilić iz Cazina, inače profesor na Biotehničkom fakultetu u Bihaću i ministar obrazovanja, nauke, sporta i kulture je Adis Muharemović, asistent na Ekonomskom fakultetu u Bihaću.

Za ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a predložili su Davora Župu, predsjednika OO DF Bihać, zaposlenog u Stanoupravi Bihać.

Ministar privrede je Ljiljana Mehić, zaposlena u privatnom sektoru, koja je u ranijoj raspodjeli trebala biti ministrica finansija.

Ministar zdravstva je dr. Asmir Lepuzanović, zaposlen u Domu zdravlja Cazin

I  ministar pravde Semin Oraščanin diplomirani pravnik iz Bosanske Krupe.

Laburistička stranka je dobila Ministarstvo finansija USK-a. Iako su najavljivali da ih ministarska fotelja ne zanima, na kraju dobiše najjače ministarstvo. Pokušali smo saznati ime kadidata, ali bezuspješno.

Ovo su kandidati za novu Vladu USK-a kako je USKinfo.ba saznao od izvora bliskog parlamentarnoj većini, koje bi najvjerovatnije mandatar Izudin Saračević trebao predstaviti Skupštini USK-a u što kraćem periodu. Međutim, već nekoliko puta su ministri bili dogovoreni, ali dogovori su propadali brže nego što su nastajali. Većina kandidata su mlađi ljudi, koji do sada nisu bili u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Šta narod da očekuje, vrijeme će pokazati kad se imenovanja izvrše i Vlada USK-a počne raditi.

vlada_usk

Komentari na članak: