srijeda, 25 April 2018

Med koji vam prodaju na ulaznim vratima nije od bosanskokrupskih pčelara!

Proteklih nekoliko dana do Udruženja pčelara “Lipa” došla je informacija da pojedine osobe dolaze na vrata građana Bosanske Krupe, nudeći na prodaju “med” od bosanskokrupskih pčelara. Tim povodom vam prenosimo saopćenje za javnost Udruženja pčelara “Lipa”:

“Poštovani građani!

Upozoravamo vas da su u posljednje vrijeme na području općine Bosanska Krupa primjećene osobe koje, ispred tržnih centara ili ponudom na kućna vrata, nude na prodaju “med”, a isti se predstavljaju kao pčelari iz susjednih sela ili općina, pa se nekad pozivaju i na poznate pčelare sa našeg područja.

Godina iza nas je bila teška za sve poljoprivredne proizvođače pa tako i za pčelare te su naši pčelari koji posjeduju i preko 100 košnica pčela ostali sa malim zalihama meda i med je uopće teško naći za kupovinu u ovom vremenu.

Mi ispred Udruženja pčelara “Lipa” odgovorno tvrdimo da ljudi koji na takav način nude med na prodaju nisu pčelari, a med koji oni nude je sumnjivog porijekla, pa čak neki uzorci tog meda su na analizi potvrdili da su sve drugo ali med nimalo.

Obzirom da je narod prepoznao med kao bitan sastojak svakodnevne ishrane, a u liječenju prirodnim sredstvima med zauzima prvo mjesto, to i osjećamo potrebu da vas upozorimo na slijedeće:

- Kupujte med samo od poznatih pčelara, za one koje znate da su pčelari, da imaju svoje pčele i da imaju nekog ko za njih tvrdi da su poznati i čestiti proizvođači meda. Mi znamo da u svakoj MZ Bosanske Krupe takvi postoje,” navode u Udruženju pčelara “Lipa” iz Bosanske Krupe.

Komentari na članak: