petak, 20 April 2018

U Bosanskoj Krupi obilježen Dan šehida

U Bosanskoj Krupi je danas u organizaciji Općine Bosanska Krupa, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi započelo obilježavanje Dana šehida.

Na ovom mjestu delegacija općine Bosanska Krupa predvođena predsjedavajućim Općinskog vijeća Ćazimom Kasićem i općinskim načelnikom Arminom Halitovićem, te zamjenikom predsjedavajućeg Hasanom Komićem i uz prisustvo nekoliko vijećnika OV Bosanska Krupa, je odala počast za 503 bosanskokrupska šehida i poginula borca, položila cvijeće i proučila Fatihu. Julski dani, vrijeme odlučnih bitaka i u ovom danu koji je posvećen šehidima su vrijeme kada su građani općine Bosanska Krupa najviše uz svoje heroje, oslobodioce. Pamte ih i ne zaboravljaju, sa obavezom da mladima svjedoče o njihovoj žrtvi za ono što danas uživamo u svom gradu, općini, svojoj zemlji.

Ista delegacija je posjetila i spomen obilježje u Bosanskoj Otoci i odala počast šehidima ovog mjesnog područja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe.

Istovremeno, kao i svake godine na oba šehidska mezarja, na Ometaljci u Pištalinama i Solinama u Jezerskom danas se okupio veliki broj članova porodica onih kojih više nema,a koji su izgulili život u odmbrameno-oslobodilačkom ratu boreći za svoju domovinu, svoj grad, svoj kućni prag. Uz njih su bili tu njihovi rođaci, prijatelji i na svakom od ovih mjesta veliki broj imama sa područja bosanskokrupske općine.

Pred duše umezarenih na ova dva šehidska mezarja proučili su Jasin. Šehidska mezarja su dana s bila mjesta učenja, i podsjetnik koliko je važno sjećati se i njegovati sve one vrijednosti za koje su živote dali naši najbolji sinovi.

Zahvalnost i poštovanje bosanskokrupskim šehidima izrazio je i Općinski načelnik Armin Halitović. Naglasio je kako podsjećanje na prošlost i očuvanje stečenih tekovina mora ostati trajno među generacijama koje su doživjele te teške trenutke i gubitke, ali i među mlađim generacijama kako bi im budućnost bila svijetla, ispunjena mirom i blagostanjem.
O važnosti sjećanja, koliko zbog žrtve naših šehida, toliko i zbog nas samih ali i generacija koje dolaze poruku je uputio i predsjedavajući OV Bosanska Krupa Ćazim Kasić.

„Veliko hvala svima koji na bilo koji način doprinose da se naši šehidi ne zaborave“, kazala je danas predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca Enisa Hadžifejzagić.

„I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu da su mrtvi. Oni su živi, ali vi to ne znate“ – ovim Kur'anskim ajetom je protkano je i današnje obilježavanje Dana šehida na području bosanskokrupske općine.

Dan šehida u Bosni i Hercegovini ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 23. i 24. januara 1995. godine. Od tog datuma, muslimani u Bosni i Hercegovini ali i dijaspori, tradicionalno obilježavaju drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan šehida.
Na dan šehida se obilaze mezarja šehida, sjećaju se ovozemaljskog druženja s njima i, nadasve, uzimaju pouku čistote i iskrenosti vjerovanja u jedini vrijedan cilj- zadobijanje Božijeg zadovoljstva i milosti.

Dzevada Stancl

Uskoro vise slika na Facebook: JezerskiNet ili Camera Amel

Komentari na članak: