petak, 20 April 2018

Četvrti Pro-aktiv fond i četiri nova projekta za Bosansku Krupu

Projekt PRO-Budućnost objavio je poečetkom januara rezultate četvrtog poziva za PRO-Active fond 2016 koji je bio otvoren od 19. septembra do 26. oktobra 2016. godine.
Odobreni mirovni projekti mladih,kako je to rečeno u javnom pozivu, trebali su potaknuti i promovirati procese pomirenja u PRO-Budućnost zajednicama kroz obrazovanje, kulturu, sport i druge oblasti.

Poziv je bio namijenjen mladim osobama starosti od petnaest do trideset godina koji su spremni da budu pokretači procesa izgradnje pomirenja i povjerenja u svojim zajednicama.

CRS i Fondacija Mozaik su zaprimili 79 projektnih prijedloga od neformalnih grupa mladih i odobrili 54 projektna prijedloga, u ukupnom iznosu od 96.432,89 KM.

Selekciju projekata su radili/e članovi i članice Odbora Mreže omladinskih banaka.
„Razvoj kajakaškog sporta“ u Bosanskoj Krupi,“Poen za bolje sutra“,“Nismo različiti,ali smo posebni“,“Zabava na obalama Une“ su nazivi četiri odobrena projekta neformalnih grupa iz Bosanske Krupe,a za njihovu provedbu je odobreno 7420 KM .

Također patnrskim protokolom neformalne grupe iz Bosanske Krupe sudjelovaće i u realizaciji šest odobrenih projekata za opštinu Novi Grad,te zajedno zajedno sa partnerskim općinama Sanskim Mostom-Prijedor ,te Bosanska Krupa-Novi Grad u projektu koji je zadovoljio kriterije a ima naziv „Temelji mira“.

Po prvi put ,obzirom da je Općina Bihać takođe s jeseni postala dio PRO-Budućnost projekta,a dodijeljena je partnerskoj grupi Bosanska Krupa-Novi Grad,neformalna grupa iz ovog grada ima jedan odobren projekt pod nazivom „Kreativnost spaja“.

Na Unsko-sanskom kantonu i općina Bosanski Petrovac sa svojom neformalnom grupom, u četvrtom javnom pozivu PRO-aktiv fonda PRO-Budućnosti ima odobren jedan projekt – „Igraj košarku i budi sretan“!

Kroz PRO-Budućnost, najjednostavnije rečeno, zajedno stvaramo mehanizme da se bosanskohercegovački čovjek podsjeti da u pružanju ruke, u toleranciji, u prihvatanju drugog i drugačijeg, empatiji i ljudskosti nema ničeg lošeg. Da ne gubimo sebe razumijevajući druge”, riječi su direktorica projekta PRO-Budućnost , Majde Behrem-Stojanov.

Žalbeni rok na odobrene projekte je bio do polovine januara i uskoro će neformalne grupe potpisati ugovore i imati na svojim računima sredstva kojim će realizirati svoje projekte.
Cilj projekta PRO-Budućnost je izgradnja povjerenja među građankama i građanima svih nacionalnosti u Bosni i Hercegovini, te podrška okruženju u kojem će građanke i građani BiH, podstaknuti od strane ključnih uticajnih aktera, zagovarati nove društvene promjene u cilju poboljšanja kvaliteta života.

PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je četverogodišnji USAID-ov projekt izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih skupina u BiH , koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Komentari na članak: