srijeda, 21 Februar 2018

Završena III smotra folklora u organizaciji KUD “Stari grad“

Kulturno urnjetničko društvo „Stari grad” iz Bosanske Krupe proteklog vikenda je održalo svoju III smotru folklornog stvaralaštva. Pred punin tribinama publike stadiona malih sportova „Idrinovac” kod Gimnazije svojim igrama ,nošnjama i drugim izvedbama predstavila su se kulturno-umjetnička društva kako sa područja Općine tako i okolnih općina.

Svako društvo u svojim nošnjama prošetalo se ulicama grada u nezaobilaznom i uvijek privlačnom defileu. Od ulice Gimnazijska preko Trga Alija Izetbegović ispod Starog grada i drvenih mostova u prvom redu dominirala je mladost, ali i sva raskoš tradicije veza i kroja opreme ovog kraja.Treću smotru folklornog stvaralaštva je otvorio i prisutne pozdravio općinski načelnik Armin Halitović, a potom se svako KUD predstavilo svojom igrom i pjesmom ponaosob.

Predsjednik Skupštine KUD „Liskovac” iz Liskovca kaže da su ovakve smotre neophodne kako bi i oni koji izvode,ali i oni koji gledaju kulturu,narodne običaje i tradiciju sačuvali ,jer se najviše običaja zadržalo i sačuvalo tek usmenom predajom. Malo šta je zapisano i sačuvano kaže Habib koji i sam istražuje običaje ovog odnosno dinarskog područja.

Mlade nije uvijek lako uključiti u rad prvenstveno što im pažnju odvlači današnjica prepuna savremene tehnologije i nekih „IN” stvari,ali ipak ima ih. KUD”Stari grad” iako proslavlja tek svoju petu godišnjicu postojanja ponosno je na svoj rad, jer se u pet godina oko ovog društva okupio značajan broj pokionika i „čuvara” tradicije općine koja ima ukupno aktivna četiri kulturno-umjetnička društva.

Sa svojih tridesetak članova i skromnih sredstava obilaze i odazivaju se na pozive društava iz drugih općina ne samo Kantona već i regije,kaže Azra Jezerkić. 0 prvom planu su uvijek tradicionalne bosanske igre. Uz pripremljeni nastup folklornih sastava posjetioci su mogli slušati i zvuke izvorne pjesme liskovačkih žena i momaka.

Riječ je o jedinstvenoj pjesmi gdje djevojke i momci pjevaju o sevdahu bez muzičke pratnje. Ova pjesma datira iz vremena kada su posebno djevojke i momci prilikom rada na polju ili prilikom nekih drugih zajedničkih poslova pjevali i priliku koristili za udvaranje i „zagledanje” .Tekstovi su se prenosili sa koljena na koljeno i na taj način su spašeni od zaborava,što su naši gradjani sinoć mogli čuti. Takođe svim učesnicima su podijeljene zahvalnice za njihov doprinos da se i ova treća smotra folklornog stvaralaštva u organizaciji KUD”Stari grad” završi uspješno na zadovoljstvo svih i posjetioca i učesnika.

 

Izvor :Radio BK

Komentari na članak: