U četvrtak nastavk suđenja Mektiću za zloupotrebu položaja

  09 Februar 2021

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnostima ministarske sigurnosti.

U suđenju bivšem ministru Draganu Mektiću i ostali nastavnici nastavit će se u četvrtak, 11. februara, u Sudu BiH za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosi na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupne nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su, prema optužnicama, ostvareni nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra sigurnosti, Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra sigurnosti, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Tužilaštvo im stavlja na teret i kršenje Zakon o državnoj službi u institucijama BiH i internim propisima Ministarstva sigurnosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavku opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabave materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Nastavak zakazanog zakazanog termina za 13 sati objavljen je na zvaničnoj internet stranici Suda BiH.

AVAZ.BA


 

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI