Žuto upozorenje, udari vjetra, padavine, a u srijedu početak hladnog vala: Preokret, i to kakav…

  09 Februar 2021
U početak sedmice ušli smo sa nešto nižim temperaturama zraka u odnosu na dane vikenda, no i dalje natprosječno visokim za ovo doba godine. A takve vrijednosti zadržat će se sve do kraja srijede, nakon čega slijedi preokret

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a zbog vremenskih prilika u dijelovima zemlje je na snazi žuto upozorenje.

Više padavina prije podne na zapadu i jugozapadu Bosne. U Hercegovini oblačno sa jačom kišom. Prestanak padavina u večernjim satima. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C.

Nakon natprosječne toplote, veljača-prevrtača će opravdati svoj karakter, krajem radne sedmice slijedi nam prema riječima meteorologa Nedima Sladića osjetno zahlađenje.

U narednim satima centar ciklone odmiče prema Srbiji i dalje prema sjeveroistoku kontinenta, pri čemu se prognozira postepen prestanak padavina i djelomično razvedravanje. U početak sedmice ušli smo sa nešto nižim temperaturama zraka u odnosu na dane vikenda, no i dalje natprosječno visokim za ovo doba godine. A takve vrijednosti zadržat će se sve do kraja srijede, nakon čega slijedi preokret. I to kakav…

Iako će do sredine sedmice ostati natprosječno toplo sa visokim temperaturama zraka za februar mjesec, neće biti stabilno. Nakon što ispratimo današnju ciklonu, nova je na redu već sutra, i imat će sličnu putanju kao i današnja, a iduća već u srijedu krajem dana i u večernjim satima s kojom će se stvari bitnije promijeniti, a koja će se već prijepodne oformiti nad Đenovskim zaljevom i potom odmicati prema Istri. Nakon današnjeg kratkotrajnog i prolaznog djelomičnog razvedravanja, u večernjim satima novo naoblačenje sa zapada i jugozapada koje će se proširiti na cijelu zemlju do ranog jutra.

Vlažan zrak u jugozapadnom visinskom strujanju ponovo će najviše padavina donijeti jugu i jugoistoku Hercegovine, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne, gdje su izgledne i intenzivnije padavine i obilniji izljevi padavina, gdje nerijetko može pasti za 24 sata i više od 30 mm po kvadratnom metru, što naročito vrijedi uz Dinaride, gdje zrak nailaskom na prepreku se dodatno hladi, širi i kondenzuje. Na najvišim vrhovima planina prognozira se snijeg. Manje padavina prognozira se idući od centralnih predjela prema sjeveroistoku Bosne, kako će manje vlažnog zraka pristizati u ova područja, pa će često na krajnjem sjeveroistoku i istoku Bosne padavine izostajati, dok će slabije i povremene padavine se bilježiti u centralnim područjima Bosne.

Noć sa srijede na četvrtak je trenutak koji nas uvodi u izraženiji pad temperature zraka i početak novog hladnog vala koji starta od petka, a koji bi trebao potrajati najmanje do sredine iduće sedmice. Uz ciklonu vezana je i hladna fronta sa sjeverozapada koja će se premjestiti preko naše zemlje tokom prijepodnevnih sati četvrtka, a pripadajuća ciklona preko Jadrana s kojim će sa zadnje strane pristizati sve hladniji zrak u naša područja sa sjeverozapada kontinenta. Usljed promjene visinskog strujanja s jugozapadnog na sjeverno i sjeverozapadno, doći će do pada temperature zraka s kojim kiša od Krajine i sjevera Bosne prelazi u susnježicu i snijeg, koja će se širiti prema podnevu prema istoku i jugoistoku, no, ovaj poremećaj će se razmjerno brzo premjestiti preko naših krajeva dalje na jugoistok, s kojim će padavine prema poslijepodnevnim satima prestati, najprije u Krajini, a prema kraju dana i u ostalim područjima, kako će sa sjeverozapada sve više jačati atmosferski tlak, pa se ne očekuje veće formiranje snježnog pokrivača u većem dijelu zemlje od 5 cm.

Za posljedicu, izraženija razlika u pritiscima uzrokovat će vjetrovitije vrijeme, naročito u Hercegovini gdje će zapuhati umjerena, na udare povremeno i jaka bura. Od petka do utorka, na vrijeme na području naše zemlje utjecat će polje povišenog tlaka zraka, s kojim se prognozira suho, ali i vrlo hladno vrijeme, kako će se hladniji zrak sa sjevera još više gurati prema jugu kontinenta, zbog čega će temperature zraka u Bosni biti u cjelodnevnom minusu, što naročito vrijedi za centralna i istočna područja zemlje. Ipak, kako će i dalje biti prolaznih upada vlažnijeg zraka, povremeno će biti umjerene do prolazno povećane oblačnosti, što naročito vrijedi za subotu, pa stoga vrijeme neće biti potpuno vedro, no padavine se generalno prema trenutnim prognozama ne očekuju. Bez veće vedrine i većeg snijega na tlu, ne može se očekivati veće ohlađivanje pa se u narednom periodu, od petka do utorka prognoziraju jutarnje temperature zraka većinom od -15 do -8, na jugu od -7 do -2, na planinama i ispod -15, a dnevne od -8 do -3 u Bosni, na jugu od -3 do 4 ºC.

Prema sredini iduće sedmice postoji nagovještaj pritjecaja toplijeg zraka sa zapada, no i dalje upitno u kojoj mjeri, budući da bi se hladnije vrijeme od višegodišnjeg prosjeka zadržalo kroz veći dio 2. dekade mjeseca, naveo je Sladić.

oslobodjenje

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI