Budućnost ove zemlje na mladima, a mladih sve manje!

  05 Septembar 2018

Nova školska godina počela je ovog ponedjeljka. Kao i svake godine, kroz problematiku obrazovanja nazire se i mogućnost štrajka, loša opremljenost škola te grijevna sezona, odnosno problematika ogrijeva, s kojom se direktori bore već dugi niz godina.

Šta će nam donijeti ovaj septembar, tek je da vidimo. Problem škola ove godine, od gore pobrojanih, znatno će zasjeniti onaj koji govori o hronično manjem broju djece i iako je već odavno izazvao paniku medu prosvjetnim radnicima,ove činjenice postaje svjesna i lokalna zajednica.

Tome svjedoče i liste tehnološkog viška, gdje su profesori, po svoj prilici, ostavljeni da sami rješavaju svoja zaposlenja, te da ‘ganjaju’ časove po različitim školama da bi imali normu. Da li su ipak tome djeca kriva, odnosno manjak djece ili pogrešna i neplanska politika upošljavanja.

Posljedice nažalost osjećamo svi, a najviše kroz kvalitet sistema obrazovanja djeca i njihovi roditelji. Preko tri stotine nastavnika sa Unsko-sanskog kantona je tehnološki višak, od toga su dvadeset i četiri profesora razredne nastave, što bi se ugrubo moglo izračunati da nam na USK fali preko dvadeset i četiri razreda. Gdje su ta djeca te koliki će odljev biti tek narednih godina?!

Koliko će još nastavnika biti tehnološki višak i šta će Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK uraditi po tom pitanju? Surova statistika!

Tražeći pokazatelje kakvo je stanje kada je u pitanju broj djece i trend pomenutog odljeva obratili smo se našim osnovnim školama.Tako u čebri osnovne škole sa područja naše općine kada se gleda raspon od deset godina, 2008. godine u Bosanskoj Krupi u prvi razred upisano je 293 djece.

Ove školske godine, u četiri osnovne škole s područja općine, centralne i područne, upisano je ukupno 206 prvačića. To je 87 učenika manje nego prije deset godina.

No ta brojka nije najlošija…

NZanimljiv je podatak koji govori o trendu u samo dvije godine. Naime 2016.godine, upisano je 289 prvačića, što je samo četiri djeteta manje nego prije osam godina, dok su od 2016. do 2018.godine,dakle u samo dvije godine, ‘nestala’ 83 djeteta.

A to je samo prvačića! Koliko je tek ukupno djece iz ostalih razreda otišlo?! Koliko je otišlo djece sa kantona?! Iz države?Do podataka je teško….

ostoji li rješenje i kako da ga iznademo?! Po pedagoškim standardima, ovih 87 učenika činilo bi tri prva razreda na području općine. To su tri učiteljice/učitelja, to je osamdeset sedam porodica za koje sigumo znamo da nisu više u Bosanskoj Krupi.

Počinje nova školska godina, trećeg septembra, kao i svaka druga! Nikad manje djece u razredu, nikad manje razreda, nikad manje časova i nikad više tehnoloških viškova nastavnika na spiskovima… Djece sve manje,a kažemo da su djeca naša budućnost…gubimo li bitku ili…jesmo li je uopće i vodili?!

Elma Velić/Radio BK

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI