Proizvodnja u firmi Krupa kabine se nastavlja, novi pregovori do 10. oktobra

  03 Oktobar 2018

Nakon što je, kako kažu predstavnici sindikata, prekršena garancija od strane direktora ovog preduzeća da će vlasnici firme doći do početka ove sedmice i razgovarati sa njima, što se nije desilo, u ponedjeljak je došlo do novog zastoja u proizvodnji. Izrevoltiran jučerašnjim prestankom rada kojim su radnici izrazili negodovanje zbog ugovora vezanog za satnice te nakon što je došlo do neprodužavanja ugovora sa sedam radnika, Krupa Kabine d.o.o danas je zatvorila vrata svojim radnicima te kako je navedeno u obavijesti na kapiji, prestala s radom. Od utorka ujutru je, pred zatvorenom kapijom, u štrajku bilo preko 50 radnika ove firme, kojima su se pridružili i predstavnici Sindikata metalaca Federacije BiH, koji su doputovali iz Sarajeva, koji su pojedinačno razgovarali sa radnicima, ali se i obratili svima te ih podržali u njihovoj borbi.

“Priču pričaju, a radnici znaju o čemu se radi. Mi imamo pravne eksperte doveli smo ih ovdje da im kažemo o čemu se radi. Radnici su u ovom momentu sto posto u pravu, nek uđu i neka pregovaraju, neka ne daju da ih varaju. Nevjerovatne stvari šta se dešava. Ovo mi se prvi put desilo, u 20 godina koliko sam u sindikatu, da jedna žena iziđe, koja je juče s nama razgovarala i pregovarala, da kaze nema od toga nista, i da napiše ono što je napisala i da radnici čekaju kad će ući u firmu da rade, a da ona isto govori da su radnici izišli i da neće da rade. I poziva ih ona na posao…Ne, oni pozivaju nju da otvori kaplju da oni mogu da uđu i da počnu raditi” – kazao nam je Bajro Melez, predstavnik Sindikata metalaca Federacije BiH. Radnici su ogorčeni ophodenjem prema njima, samim tim što su jutros došli na posao, a bili spriječeni da rade, ali i da se nepravedno njih okrivljuje za prestanak proizvodnje.
 

“Desilo se to iz razloga što smo pokušavali da ostvarimo nekakve pregovore, međutim do sad se niko nama nue oglasio. Jutros smo došli na posao u najboljoj namjeri da se radi. Mi smo na kraju osmog mjeseca imali sastanak sa rukovodstvom firme, gdje su nam obećali u toku iduće sedmice da će Iznljed svoje prljedloge o toj povećanoj satnId” – kazala nam je jedna od radnica.

Dok su radnici ispred tražili svoja prava, predstavnici sindikata Krupa Kabine Admir Bajrić i Hasan Bešić, načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović su obavili razgovar sa Dženanom Džafićem, direktorom Krupa Kabine d.o.o Aidom Fojnica, stručnim saradnikom za ljudske resurse, gdje su dogovorili odredene uslove za nastavak rada, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje te dobili novu garanciju direktora Džafića da će do srijede, 10.oktobra, vlasnici firme iz Italije doći u Bosansku Krupu i pokušati iznaći rješenje za novonastalu situaciju. Načelnik Halitović je obećao da će on lično razgovarati sa vlasnicima u srijedu, te da želi i sam vidjeti kako da se nastala situacija prevazide. Predsjednik sindikata ove firme je objasnivši radnicima predloženi plan, kako oni zovu ‘garanciju’, za nastavak proizvodnje, zahvalio načelniku Halitoviću što je kao prvi čovjek Krupe stao iza radnika, ali time pokazao i da lokalna zajednica stoji iza svojih ljudi.
 

“Došli smo do pisanog traga. Pomakli smo se sa mrtve tačke, dobili smo garanaju da če od 10. do 12. ovog mjeseca vlasnid biti u firmi te da če sjesti sa pregovaračkim timom sindikata i razgovarati o novom Pravilniku o radu da bi se implementirao Granski ugovor, koji je stupio na snagu 4. augusta ove godine. Trenutno po starom Granskog kolektivnom ugovoru satnica je 2.31KM. Mnogi griješe, to nije satnica po kojoj radnik radi, to je satnica koja se koristi za računanje plate radnika. Satnica koja se direktno množi sa postoječim koeficijetom radnika odnosno koefiajentom radnika koji odrađuje određene poslove. Ona je novim ugovorom sa 2.31 povečana na 2.75 čime automatski radnik dobija na platu 103KM, tako da to nije malo povečanje, to je dobro povečanje koje treba implementirati i koje treba nagovoriti vlasnike da se to poštuje i uvažava. Trećeg augusta je potpisano, a več četvrtog stupilo na snagu, ali i ukoliko radite po starom pravilniku o radu, zakonska rješenja su takva koja obavezuje poslodavca koji mora, podvlačim, mora da koristi povoljnije pravo za radnika. Gospoda su bila dužna da od stupanja na snagu Granskog ugovora primjenjuju satnicu 2.75KM” – kazao nam je Admir Bajrić, jedan od pregovarača i predstavnik sindikata Krupa Kabine.

Također, izjavu smo tražili i od uprave Krupa Kabine d.o.o, međutim ovaj put nisu bili raspoloženi da je daju. Budući da je privremeno došlo do sporazumnog dogovora, gdje će radnici nastaviti sa proizvodnjom, od sutra pa do srijede, kada će se naći sa vlasnikom firme i pokušati dogovoriti poštivanje Granskog ugovora i pravilnika o radu firme Krupa kabine, za koga su naveli da je jedan od najboljih u državi, vrijeme će pokazati da li je i ova garancija direktora Džafića samo produljivanje agonije ili je obećanje koje će uroditi plodom na obostrano zadovoljstvo.
krupljani.ba

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI