Interpol zatražio raspisivanje potjernice za Fikretom Abdićem

  30 Septembar 2021
Ova potjernica već proslijeđena policijskih agencijama koje bi trebale djelovati po njoj

Prije tri sata stigao je u BIH zahtjev pravosuđa Hrvatske u kojem se traži raspisivanje crvene Interpolove potjernica za ratnim zločincem Fikretom Abdićem, koji obnaša dužnost načelnika Velika Kladuše.

Radi se o potjernici po krivičnom djelu iz 2000. godine i to zbog zloupotrebe ovlasti i položaja. Ovaj zahtjev je stigao iz Interpola Zagreb i po njemu su dužne postupiti sve bh. policijske agencije.
 

Ova potjernica već je proslijeđena policijskih agencijama koje bi trebale djelovati po njoj. Očekuje se da Abdić bude priveden i izveden pred Sud.

Naime, Abdić zvani Babo se teretio da je 27. januara 2000. godine u Rijeci kao direktor jednog trgovačkog društva iz Rijeke, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prijenosu prava vlasništva.
 

Još u vrijeme kad je Abdić u zatvoru u Puli služio kaznu zatvora zbog ratnih zločina, hrvatski mediji objavili su da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) protiv njega i njegovog sina Ervina podigao optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Tom optužnicom teretio se da je 27. januara 2000. godine u Rijeci, kao direktor jednoga trgovačkog društva iz Rijeke, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prijenosu prava vlasništva.
U tom je ugovoru neistinito navedeno da je Abdić kao fizička osoba 31. decembra 1997. svojoj firmi koju je neovlašteno zastupao Ervin Abdić pozajmio 600.000 kuna, izvijestio je tada DORH.Abdića je nedavno hapsio i FUP, također zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

krupljani.ba

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI