Nuno Gomes: Džeko je jedan od najboljih na svijetu, BiH će bez ulaganja izgubiti talente

  06 Septembar 2018
Proslavljeni napadač reprezentacije Portugala predstavljao je državu dva puta na Svjetskom i tri puta na Evropskom prvenstvu te pomogao nacionalnom timu da osvoji srebro na Euru 2004. i bronzu na Euru 2000. Sakupio je više od 100 nastupa u svim portugalskim selekcijama, od čega gotovo 80 za seniorski tim.

Gomes će ostati zapamćen i po nastupima u Benfici, za koju je postigao 166 golova u 398 utakmica tokom 12 sezona igranja za portugalskog velikana.

Iskoristili smo priliku i s legendarnim napadačem razgovarali o razlogu njegove posjete Sarajevu, Akademiji Bordo kluba, reprezentaciji BiH, ali i o njegovoj blistavoj karijeri, najdražim golovima te najtežim protivnicima.

“U Sarajevo sam stigao na poziv direktorice FK Sarajevo Sabrine Buljubašić. Upoznali smo se kada je Sabrina boravila u Lisabonu u posjeti Akademiji Benfice, u vrijeme kada sam ja bio na čelu omladinskog pogona. Tada sam obećao da ću jednom prilikom posjetiti njen klub i grad te vidjeti akademiju o kojoj mi je pričala. Smatram da je važno da sportski radnici razmjenjuju iskustva i mišljenja širom svijeta”, rekao nam je Gomes na početku razgovora za portal Klix.ba.

Portugalski napadač je posebno naglasio važnost kvalitetne infrastrukture i ulaganja u mlade nogometaše.

Smjena generacija u reprezentaciji BiH

“Nije to potrebno samo za BiH. I u Portugalu se znatno investira u mlade nogometaše. Znam da su bh. igrači veoma talentovani i ako im pružite kvalitetnu infrastrukturu, onda im možete pomoći u napretku. U suprotnom možete izgubiti neke od talenata”, upozorio je Gomes koji je iskoristio priliku te prisustvovao i treningu reprezentacije BiH, o kojoj, priznaje, malo zna.

“Poznato mi je kako je došlo do smjene generacije u reprezentaciji BiH i da se dosta starijih igrača oprostilo od državnog dresa. Naravno, znam kvalitete Miralema Pjanića ili Edina Džeke za kojeg smatram da je u ovom trenutku jedan od najboljih napadača u svijetu. O bh. ligi znam samo da nije u istom rangu kao ostale jače lige u Evropi. Međutim, znam da sportski radnici pokušavaju popraviti kvalitet lige. I Portugal spada u manje zemlje, ali imamo veliki broj talenata. Ljudi su to razumjeli i investirali u mlade igrače. Jednostavno, male države se ne mogu boriti s velikim ukoliko ne ulažu u talente”, istakao je.
 

Gomes je, za vrijeme koje je proveo u glavnom bh. gradu, stigao održati i predavanje članovima Akademije FK Sarajevo.”Najviše sam im govorio o tome kako postati kvalitetan i uspješan nogometaš. Slična je stvar kao i u drugim životnim sferama. Kada imaš san, onda ga moraš slijediti. Ne smiješ nikada odustati. Sada je nogomet više podređen fizici nego tehnici, ali ako imaš talent i inteligenciju, možeš biti dobar nogometaš. Upravo te dvije stvari je bitno razvijati. Uzet ću sebe za primjer. Kada sam bio igrač, nisam dobro igrao lijevom nogom. Međutim, ostajao sam satima poslije treninga kako bih naučio koristiti dobro i lijevu nogu. I šta se desi na kraju. Najljepši gol karijere sam postigao lijevom nogom. Treba mnogo raditi, jer nekad sam talent nije dovoljan”, kazao nam je Gomes koji i danas ima odlične veze s Benficom.

“Po završetku karijere sam počeo raditi u Benfici u omladinskom pogonu i tu sam bio do prošle godine. I dalje imam veze s klubom te ih često predstavljam na pojedinim događajima. Igrao sam 12 sezona u Benfici i to je klub koji volim. Jedno vrijeme sam bio u Italiji i onda se vratio u Benficu te igrao u njoj gotovo do kraja karijere. Nije to baš bila pametna odluka, već sam se vodio srcem. Imao sam ponude iz boljih klubova i znatno unosnije, ali sam slijedio srce”, prisjeća se legendarni napadač.
 

Gomes smatra da su se vremena u nogometu promijenila i da igrači u današnje vrijeme prave puno bolje odluke.

Carvalho i Nesta najbolji stoperi

“Mislim da su sada nogometaši pametniji. Bolje razumiju profesionalizam, odnosno kako zaraditi više novca. S druge strane, ja sam slijedio srce. Nogomet je postao biznis za sve pa zašto ga i nogometaši ne bi iskorištavali. Smatram da su sada igrači dosta bolje pripremljeni za profesionalni nogomet, donose prave odluke i zarađuju više novca. Ne kažem da je to pogrešno, ali drugačije je nego u mom slučaju. Kada sam bio u Fiorentini, klub je bankrotirao. Zgrabio sam torbe i otputovao u Portugal. Bio sam slobodan igrač. U to vrijeme sam imao četiri ponude iz Italije od boljih klubova nego što je bila Fiorentina u to vrijeme. Nije bio pametan potez vratiti se u Portugal ako posmatram s finansijske strane, ali ja sam bio sretan. Možda je to ono što bih promijenio u karijeri, ali ne žalim. Imam posebne osjećaje prema Benfici, klubu kojem sam sve dao”, emotivan je bio Gomes, a onda za naš portal otkrio i koji mu je pogodak najdraži u karijeri.

“Prvi gol koji sam postigao za nacionalni tim je bio na Euru 2000. protiv Engleske. Gubili smo 2:0, onda smo preokrenuli rezultat i pobijedili, a ja sam svojim prvjencem postigao pobjednički pogodak. Nije bilo sretnijeg čovjeka od mene u tom trenutku. Postigao sam i dobar gol protiv Francuske u polufinalu i to upravo lijevom nogom, o kojoj sam ranije govorio. To su moja dva najdraža gola u dresu reprezentacije Portugala”, priznao nam je Portugalac.

U karijeri je često imao žestoke duele s protivničkim stoperima, a neke od njih, kako kaže, nikad neće zaboraviti.”Posebno mi je teško bilo igrati protiv dvojca iz Porta Jorgea Coste i Fernanda Coute. Bili smo veliki rivali na terenu i dueli su bili zaista žestoki. Od ostalih defanzivaca protiv kojih sam igrao izdvojio bih dvojac – Ricardo Carvalho i Alessandro Nesta. Oni su bili drugačiji od drugih stopera. Bili su veoma inteligentni i pametni. Znali su se dobro postavljati i nije im bila potrebna pretjerana grubost kako bi vas zaustavili u napadu”, prisjeća se Gomes koji je i dalje u kontaktu s pojedinim portugalskim igračima.
 

“Često se čujem s Figom i Rui Costom, s kojim sam jedno vrijeme i radio u omladinskom pogonu Benfice. U kontaktu sam i s Joao Pintom i Pauletom. Ma, s dosta njih se i danas družim. U Portugalu imamo veliki broj sastanaka preko organizacija, zatim druženja, a ponekad i zaigramo nogomet. Tačnije, pokušamo igrati”, uz osmijeh na licu završilo smo razgovor s ovim proslavljenim nogometašem.

Klix.ba

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI