Print this page

Košarkaši BiH danas protiv Finske

  13 Septembar 2018
Rate this item
(0 votes)

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će igrati prvi meč četvrtog ciklusa kvalifikacija za svjetsko prvenstvo protiv selekcije Finske.

Izabranici Jasmina Repeše utakmicu u finskom Espoou igrat će bez prvog beka i jednog od najboljih košarkaša BiH Nemanje Gordića, koji se nije odazvao Repeši za ovaj kvalifikacioni ciklus, što je veliki hendikep za našu selekciju.
 

Repeša je ranije pohvalio igrače koji su pokazali disciplinu, želju i motivaciju da se na najbolji način pripreme za mečeve protiv Finske i Češke, te da neće biti odstupanja od igre koju je potencirao bivši selektor BiH Duško Vujošević.

– U ovako kratkom vremenu ne možemo unijeti velike promjene u sve ono što je do sada radio Duško Vujošević. Velikih novina i mijenjanja sistema igre neće biti, već ćemo se pokušati nadograditi na Vujoševićev rad i sistem – objasnio je Repeša u izjavi za Fenu.

Selekciju BiH će u naredna dva susreta predvoditi NBA dvojac Jusuf Nurkić – Džanan Musa od kojih se najviše očekuje, a Repeša vjeruje da BiH može ostvariti pobjede protiv Čeha i Finaca.

– To su dvije reprezentacije koje dobro trče, skaču i ako im dozvolimo da razviju svoj sistem igre, imat ćemo velike probleme. Moramo odgovoriti na pravi način, ispuniti obaveze, spriječiti kontranapade i skok u napadu, a posebno lagane poene. Mislim da imamo više talenta i kvaliteta u pozicionoj igri – rekao je selektor BiH.
 

Utakmica protiv Finske u Espoou počinje u 18 sati, a meč protiv Čeha na rasporedu je za tri dana u sarajevskoj Skenderiji.

U ovaj ciklus reprezentacija BiH prenijela je osam bodova i zauzima posljednje mjesto u grupi K. Na SP će se plasirati po tri ekipe iz četiri grupe.

Tabela grupe K:

1. Francuska 6 6 0 479:377 12
2. Češka Republika 6 5 1 464:425 11
3. Rusija 6 3 3 458:428 9
4. Finska 6 3 3 453:449 9
5. Bugarska 6 2 4 466:476 8
6. Bosna i Hercegovina 6 2 4 400:481 8