INFOGRAFIKA: Imigranti i muslimani donijeli Francuskoj titulu prvaka svijeta

  18 Juli 2018

U jeku rasta antimigrantskog raspoloženja u Francuskoj, okosnicu fudbalske reprezentacije koja je osvojila titulu svjetskog prvaka čine upravo migranti porijeklom iz Afrike, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuska slavi osvajanje Svjetskog prvenstva nakon što je u nedjeljnom finalu u Moskvi rezultatom 4:2 pobijedila Hrvatsku.
 

U šampionskom timu Trikolora na Mundijalu u Rusiji igrala su svega dva francuska fudbalera, dok su ostatak ekipe činili naturalizirani igrači, uglavnom migranti porijeklom iz afričkih zemalja.

Čini se da je Francuska u jeku slavlja titule prvaka po strani ostavila antimigrantske i ksenofobne stavove zbog kojih je u proteklom periodu bila meta žestokih kritika.

Reprezentaciju Francuske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji činila su 23 fudbalera, među kojima je 15 igrača koji su porijeklom iz Afrike.

Zvanično najbolji mladi fudbaler SP-a i najveća zvijezda Trikolora u Rusiji bio je Kylian Mbappe koji je rođen u Parizu 1998. godine kada je Francuska osvojila svoju prvu titulu prvaka svijeta. I on je dijete imigrantske porodice, jer je njegov otac iz Kameruna, dok mu je majka iz Alžira.
 

Još jedan od ključnih fudbalera francuskog nacionalnog tima u Rusiji bio je Paul Pogba koji je porijeklom iz Gvineje. N'Golo Kante i Djibril Sidibe su porijeklom iz Malija, dok su Steve Mandada, Presnel Kimpembe i Steven Nzonzi porijeklom iz Konga.

Samuel Umtiti je rođen u Kamerunu, dok je Ousmane Dembele dijete imigranata iz Nigerije i Mauritanije.

Francuski dres u Rusiji nosili su i Benjamin Mendy porijeklom iz Senegala, Blaise Matuidi porijeklom iz Angole, Corentin Tolisso iz Togoa, Thomas Lemar Guadeloupe iz Nigerije, Adil Rami iz Maroka te Nabil Fekir porijeklom iz Alžira.

Pored igrača porijeklom iz Afrike, u francuskoj selekciji na mundijalu u Rusiji nastupili su i Lucas Hernandez i Hugo Lloris porijeklom iz Španije, Raphael Varane porijeklom iz Martiniquea, Olivier Giroud porijeklom iz Italije, a Antoine Griezmann je sin Nijemca i Portugalke. Rezervni golman Francuske Alphonse Areola je porijeklom s Filipina.

U rosteru francuske reprezentacije bila su samo dva igrača koji su porijeklom iz te zemlje i to Benjamin Pavard i Florian Thauvin.

Uporedo s tim, francuski tim u Rusiji u svom sastavu je imao i sedmericu igrača koji se izjašnjavaju kao muslimani, a to su Djibril Sidibe, N'Golo Kante, Paul Pogba, Benjamin Mendy, Nabil Fekir, Ousmane Dembele i Adil Rami.

Profesor sociologije s Univerziteta Science Po Aix en Provence Raphael Liogier u razgovoru s novinarom AA je istakao kako sastav francuske reprezentacije reprezentira multikulturalnost te zemlje.
 

On je kazao da su neki desničari i nacionalisti u Francuskoj tužni jer francuski šampionski tim nisu u potpunosti činili Francuzi te je dodao da postoji i dio radikalnije javnosti koja čak titulu prvaka svijeta ni ne smatra legitimnom, jer su tim činili uglavnom igrači porijeklom iz nekadašnjih francuskih kolonija u Africi.

– Ova pobjeda Francuske treba biti podstrek za antirasizam i antiksenofobiju u Francuskoj. Postoje oni koji samo tokom slavlja zaborave da su rasisti i islamofobi – zaključio je Liogier.


krupljani.ba

 

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI