USK

USK (171)

Jedan muškarac smrtno je stradao u Bihaću sinoć iza ponoći nakon što ga je udario voz koji je dolazio iz Sarajeva, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Kako je naveo Šiljdedić, nesreća se dogodila oko 00:25 sati na pruzi u ulici Jablanska.

Također, Šiljdedić je naveo kako nije poznat identitet osobe koja je stradala, ali se pretpostavlja da je riječ o stranom državljaninu, odnosno migrantu. Identitet stradalog bit će poznat nakon što se izvrši obdukcija koju je naredio dežurni tužilac.

Prema nezvaničnim informacijama, migrant je spavao na pruzi kada je naišao voz, te ga ni zvuk sirena nije mogao probuditi da se skloni.
 

Jučer oko 16:55 sati u Velikoj Kladuši smrtno je stradao migrant prema još uvijek neutvrđenim okolnostima, potvrdio nam je Šiljdedić.

Naime, vlasnik kuće koju je dao u najam migrantima prijavio je policijskoj upravi MUP-a USK da je u hodniku kuće pronađeno beživoto tijelo muškarca, prenosi Radiosarajevo.

Kako je naveo Šiljdedić, najvjerovatnije je riječ o migrantu, a pretpostavlja se da je do smrti došlo usljed nesretnog slučaja, tj. pada sa visine, ali se ne isključuje ni mogućnost krivičnog djela.

Više informacija bit će poznato nakon što se završi uviđaj.
krupljani.ba


 
Od uvođenja talgo-linije iz Sarajeva za Bihać i od samog početka migrantske krize, do sada je u Krajinu na ovaj način stiglo na hiljade migranata, dnevno ih je znalo biti i po 200, što je podatak koji su često isticali iz policije USK-a. Zbog svega toga pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona i dan-danas svaki voz zaustavljaju u Bosanskoj Otoci i odvraćaju migrante da ne ulaze u pretrpani kanton sa već pet privremenih prihvatnih kampova. Odvraćanje, iako uporno, ipak je uzaludno.
 

Generisanje krize

Između uprave Željeznica Federacije i Vlade USK-a zajedno sa kantonalnom policijom bilo je mnogo varnica od početka krize.

Mi nemamo informacije da su sada i migranti iz Tuzle direktno vozom počeli pristizati u Krajinu, jer ih i ne pitamo odakle su se ukrcali, pretpostavljajući da je to Sarajevo, kao i uvijek. Ali, ako je i ta linija krenula, onda je krenula čisto da nama napravi problem. Na kraju će svi migranti koji su ušli u BiH svakako završiti kod nas, kazao nam je naš izvor iz policije USK-a.

Kontaktirali smo i Željeznice Federacije, a u uredu za odnose s javnošću su nam zatražili da pitanja pošaljemo Senki Račić, da bi bila protokolisana.

Da li je startala ova linija, kakvi su inicijalni efekti prometa, prodaju li se karte i migrantima, da li policija u USK-u i dalje vrši zaustavljanje voza i da li se s njima spore pred pravosudnim institucijama, pitanja su na koja još čekamo odgovore.

Ministar policije USK-a Nermin Kljajić nedavno je za naš list demantovao špekulacije da su dobili veliku globu i da su ih Željeznice tužile, pa čekamo potvrdu da li je tako i od Željeznica.

Jučer smo pitali za kartu na Željezničkoj stanici u Bihaću, naglasivši da smo zainteresovani za Akciju jednodnevni izlet na panonskim jezerima u Tuzli koja se nudi Krajišnicima.

U Bihaću su nam ljubazno objasnili da ova linija podrazumijeva kratko presjedanje na lokalni voz u Doboju do Tuzle, te su nam naglasili mogućnost kupovine povratne karte. Dakle, linija je već uspostavljena.

Željeznice Federacije su objavile da su u 2018. godini ostvarile rekordnu dobit od 19 miliona maraka.

- Rekordni rezultat operativne dobiti koju smo ostvarili u prošloj godini prije svega je zasluga radnika i dokaz ispravne poslovne politike kompanije, kazao je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić za biznisinfo.ba, ističući da im je porastao prevoz za 155.471 putnika, na šta je najviše uticalo otvaranje linije Sarajevo - Bihać.

Nažalost, u Krajni većina građana smatra da je i ta linija u prvom redu uvedena više zbog migranata, jer da ovisi o domaćim građanima, ne bi bila profitabilna.

Mi smo 20 godina tražili da nam uvedu željezničku liniju Sarajevo - Bihać i nismo je mogli dobiti, uvijek su govorili da je neprofitabilna i tražili su od lokalnih vlasti da sufinansiraju troškove. A pred samu migrantsku krizu smo je dobili, kao što dobijamo i liniju od Tuzle, kada su se sad tamo u velikom broju pojavili migranti. Meni se od početka čini da Željeznice generiraju migrantsku krizu u Bihaću i Velikoj Kladuši. Generalni direktor sada svjesno i namjerno uvodi i ovu liniju, kako bi se migranti iz tuzlanskog kraja dovezli nama, samim tim direktno im omogućava da se neograničeno gomilaju u Krajini. Mislim da je to čisti profit, da su oni u svemu tome vidjeli dobru priliku da saniraju gubitke koje su imali. Linija Tuzla - Bihać je izuzetno atraktivna za migrante. Koga u ŽFBiH misle zavaravati? Mislim da to nije korektno od drugih dijelova države, da se tako odnose prema Krajini, kazao nam je Adnan Habibija, bihaćki vijećnik.

A Tuzla zaista počinje ličiti na Bihać i Kladušu, jučerašnje vijesti o ubistvu migranta i seriji razbijenih automobila, od onih koji su u našu zemlju ušli sa istoka, Krajišnici su dočekali sa razumijevanjem, ali ne propuštaju priliku da podsjete kako ne tako davno njihovoj muci niko nije vjerovao.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić smatra da je od svih načelnika u državi on u najgoroj situaciji.

Sigurno nije dobro da svi migranti završe kod nas i bojim se da će se to razbiti o glavu i njima i nama, kazao nam je gradonačelnik Fazlić.

A jučer je Bihać posjetila dr. Rownak Khan, nova rezidentna predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. Nekoliko stotina djece migranata ide u škole USK-a, ali pošto je u toku raspust, mogla je posjetiti samo ljetne škole.

- Lijepo im je u ljetnim školama, ali i u sportskim aktivnostima, čula sam ih i da pjevaju, da se zabavljaju i da su sretni osjećajem normalnog života u ipak ovako teškoj situaciji, rekla nam je Khan.

Ujedinjene nacije od bh. vlasti traže da privremeni migrantski kamp Vučjak bude zatvoren, a na tu lokaciju je i prekjučer sproveden veliki broj novopristiglih migranata koje Bihać nema gdje zbrinuti.

Hrane nema

Nijemac koji sam pruža medicinsku brigu u ovom kampu Dirk Planert navodi da je pregledao njih sedamdeset.

U ovoj zemlji policija ne obavijesti Crveni križ kada će im isporučiti novih 150 migranata u Vučjak, a ništa nije ostalo za jesti, šatora nema dovoljno, naveo je Dirk.

Žali se i Crveni križ, koji već 46 dana svakodnevno hrani migrante,a da još niko od institucija nije došao da pomogne.

Ako se nastavi ovako, bojim se da će se migranti pokupiti i vratiti u grad. A Crveni križ Bihaća ne dobija pare ni od koga. Svojim imenom i prezimenom kažem: Ni od koga, poručio je Abdulah Budimlić, predsjednik CK Bihać.

Stanje je alarmantno, ali za Krajinu ni to nije ništa novo.

cazin.net


 
Od jutros u Cazinu traje akcija SIPE (Državne agencije za istrage i zaštitu), prilikom koje su uhapšene tri osobe.
 

Uhapšeni se terete za trgovinu drogom, a kako Klix.ba piše, kod uhapšenih je pronađeno 1,5 kilograma spida.

Akcija još traje.

cazin.net


 
Zbog lošeg stanja smještajnih kapaciteta i dugogodišnjeg neulaganja, lječilište "Gata", u istoimenom mjestu nadomak Bihaća, susreće se posljednjih godina sa znatno smanjenim brojem korisnika usluga te javne ustanove.
 
 

Prema riječima Aide Perviz, direktorice lječilišta, sve je manje posjetilaca koji plaćaju pune cijene usluga, a najveći broj njih žali se na vrlo loše uslove smještaja i boravka.  Kaže kako su neophodne investicije u modernizaciju i uređenje soba, promjenu stolarije i uvođenje novih sadržaja kao što je internet kako bi se stvorili bolji uslovi.

"Jednostavno, pacijenti koji dolaze i žele da plate usluge i boravak sopstvenim novcem žele mnogo više nego što im mi možemo pružiti. Oni se na žale na medicinsku uslugu i kvalitet vode, već ukazuju kako ostale usluge nisu na nivou odgovarajućih standarda. Primjer su naše sobe koje vape za renoviranjem", istakla je Pervizova.
Prema njenim riječima, ova ustanova danas većinom služi potrebama javnog zdravstva, te joj je neophodna što hitnija sanacija. Ona je dodala kako već postoji plan za rehabilitaciju lječilišta, ali da je u te svrhe potrebno izdvojiti dva miliona maraka.

"Tim planom predviđeno je proširenje kapaciteta za još 19 soba, te izgradnja unutrašnjeg i vanjskog bazena. Međutim, pomenuta sredstva mi nemamo, a moguće bi ih bilo obezbijediti jedino privlačenjem investitora", kazala je Pervizova. Inače, pomenuto lječilište djeluje kao javna ustanova, a zbog teške finansijske situacije u USK, tamo godinama nema nikakvih ulaganja.

Trenutno radi s minimalnim kapacitetima, sa dva mala bazena koja ne mogu da zadovolje potrebe brojnih gostiju, a stručnjaci kažu kako je potrebna izgradnja mnogo većeg bazena i drugih sadržaja kako bi se zdravstveno-turistička ponuda podigla na mnogo viši nivo. Ranija istraživanja su pokazala kako termalni izvori na ovom području sadrže brojne minerale zbog čega ta voda ima ljekovita svojstva u liječenju brojnih bolesti,pišu Nezavisne.
 

Temeljem Zaključka Skupštine, Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona objavilo je poziv za javnu raspravu o Nacrtu Zakona o izmjenama Zakona o turizmu Unsko-sanskog kantona.

Javna rasprava o nacrtu ovog Zakona održati će se srijedu 31.07.2019.godine sa početkom u 10.00 sati u Bihaću u Sali Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Ističući činjenicu da se USK opredijelio biti „ekološki kanton“, resorni ministar Nijaz Kadirić je za BHT prilikom potpisivanja peticije „Trgovska mora, reci NE MOŽE!“ podsjetio da Bihać i USK bilježi veliki broj posjeta turista te da bi izgradnja odlagališta nuklearnog otpada sigurno uticala i na turizam.
 

Tekst nacrta Zakona se može dobiti na web stranici Vlade Unsko-sanskog kantona www.vladausk.ba.

krupljani.ba

 

Tragična vijest iz Bosne i Hercegovine. Samir Dizdarević, napadač niželigaša Sloge iz Bosanske Otoke, preminuo je u Njemačkoj. Imao je 27 godina, a detalji smrti još nisu objavljeni.

Za Slogu je igrao pet godina, a klub se oprostio od njega putem objave na Facebooku. Prenosimo je u cijelosti.

“Još uvijek u nevjerici primili smo vijest da je naš nogometaš i napadač Samir Dizdarević tragično preselio na ahiret. O kakvom se čovjeku i igraču radilo govori mnogo toga, pet godina već nosi plavi dres, a doista je pokazao da voli naš klub i pored odlaska u inozemstvo, Samir je dolazio igrati utakmice i bezbroj puta obradovao Otočane svojim golovima. Ostat će upamćeno da je u posljednjem kolu protekle sezone u utakmici protiv ekipe Vlašića nakon što je Sloga gubila ušao u igru i postigao dva gola i tako se ne sluteći oprostio od plavih.”

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI