ponedjeljak, 19 Mart 2018

U DNEVNIKU IZ 1894, VJERONAUKA BILA PRVI PREDMET

Vjerski službenici najobrazovaniji

„U tom periodu moglo bi se reći da su vjerski službenici bili najobrazovaniji ljudi, što govori činjenica da su oni predavali i ostale predmete i vodili dnevnik. Upravo je to razlog što je vjeronauka stavljena kao prvi predmet u dnevniku“, kaže Bećirović i dodaje kako je u planu izrada staklenog postolja za dnevnik koji će stojati u školi kao muzejski eksponat.

Prema statističkim proračunima odziv je bio stopostotan, što govori u prilog činjenici da se u to vrijeme puno držalo do vjerske naobrazbe djece koju su pohađale sve četiri konfesije: muslimani, istočnopravoslavni, rimokatolici i jevreji. Od ukupno 253 upisana učenika, 100 ih je pohađalo rimokatolički vjeronauk, 96 islamski, 49 istočnopravoslavni i 12 jevrejski.

Direktor Bećirović nam kaže da su nakon objavljenje vijesti na društevnim mrežama i redovnice iz Bihaća došle da vide i fotografiraju dnevnik, a posebno ih je zanimao pečat jer su željele da se uvjere o kakvom pečatu se radi s obzirom da je u to vrijeme postojala i katolička škola.

novihorizonti

Komentari na članak: