utorak, 20 Mart 2018

Faruk Šehić otvoreno o aktuelnim dešavanjima u BiH

Portal saznaje sta je novo i zanimljivo kod Krupljanina Faruka Šehića, te kroz ragovor otkriva sta on misli o Bosanskom proljeću, Vladi USK i trenutnom stanju ovog kantona. Bh. pisac, kolumnista i novinar otvoreno odgovara na postavljena pitanja portala.

Šta se trenutno dešava u životu Faruka Šehića?

Ništa previše novo, uglavnom po nekoj rutini koja podrazumijeva stalna putovanja na razne književne festivale, konferencije, čitanja. Stalno pisanja za novine jer od toga se plaćaju računi i stanarina. Zatim život u Sarajevu koji je naporan, težak ali počesto zna biti i dobar. Zatim korespondencija sa izdavačima iz više evropskih zemalja. Nekad mi dani prođu samo u odgovaranju na mejlove, ali i to je dio posla, jer će plod toga biti prevod Knjige o Uni na 7-8 svjetskih jezika. A to onda znači nova putovanja, promocije, javna čitanja. Eto to je život pisca kakav sam ja.

 Piše li se šta novo?

Piše se uvijek, mada me nekad zamori ono što sam već opisao u prvom pitanju. Imam fajl u kojem se nalaze kratke priče, to su priče koje sam pisao po narudžbi za različite književne i neknjiževne časopise, i neke priče koje nisu ušle u knjigu kratkih priča Pod pritiskom. Zatim tu je fajl sa poezijom, ali pisanje poezije ide sporo, i jednostavno nigdje ne žurim. Pa onda početak nekog romana od kojeg sam privremeno odustao. Ima materijala, biće novih knjiga.

Farukov osvrt na aktuelna dešavanja u BIH?

Dosta sam pisao o demonstracijama u Sarajevu za magazin Dani, plus još za neke portale i nadavao se intervjua, tako da se ne ponavljam: u potpunosti podržavam svaki oblik oslobađanja građana BiH od straha od države, i izražavanje građanskog bunta na ulicama, plenumima itd.

 Šta Faruk misli o ,,Bosanskom proljeću,,?

Pa uglavnom sam pratio situaciju u Sarajevu, u kojoj i aktivno učestvujem. Podržavam rekoh sve što će omogućiti građanima da progledaju i bore se za svoja temeljna ljudska prava.

Farukov pogled na političku scenu USK?

Moram priznati da nisam baš najbolje upućen. Jer je svaki kanton kao mini državica, tako da je naša dnevno-politička stvarnost toliko užasavajuće ista da postaje dosadna, pa nekad mjesecima uopšte ništa ne pratim. Našoj političkoj sceni trebaju nova lica, mlađa i sposobnija od ovih sada, ali sumnjama da će oni koji su na vlasti tako olako pristati da ostanu bez svojih basnaslovnih privilegija. Jer bavljene politikom je najunosniji biznis danas u balkanskim tranzicijskim zemljama.

Komentar na rad skupštine USK?

Nemam vremena baš da pratim skupštine, meni je to smiješno.

Ko je po Faruku osoba koja može preuzeti Premijerovo mjesto u USK?

Ne znam.

 Planira li se Faruk vratiti u Krajinu?

Sad-zasad teško. Navikao sam se ovdje, i Sarajevo je trenutno glavni grad mog života. Krajina je dio neizbrisiv dio mog ljudskog identiteta.

Koja je po Faruku najpozitivnija, a koja najnegativnija stvar u BIH?

Najpozitivnije je razvijanje demokratije kroz demonstracije i plenume, i to da su ljudi jasno i glasno rekli da žele život dostojan ljudskog bića. To je veliki pomak iz dvadesetogodišnje letargije. Najnegativnija stvar su političke stranke i njihovi predstavnici, toliko su providni lažovi da ne znam ko više vjeruje njihovim riječima.

 Planovi u narednom periodu?

Već sam odgovorio malo u prvim pitanjima. Rad je moj plan.

 Ljubav je…

Potreba da se izađe iz sebe, čovjek je životinja koja obožava, neko pametan je to rekao ali ne mogu se sjetiti ko. Ljubav je duh koji može da udahne život naizgled mrtvim stvarima.

Politika je…

Najunosniji biznis danas kod nas. To je najbrži put za lično bogaćenje. I kurva naravno.

Poruka čitaocima portala

Radite na sebi, izgrađujte svoje unutrašnje svjetove čak i ako vam se čini da se svijet oko vas stalno raspada. Nešto se mora graditi, kad smo već godinama sve rušili u ratu.

biscani.net

 

Komentari na članak: