ponedjeljak, 21 Avgust 2017

Vijesti iz Unsko-Sanskog Kantona

Pred hiljadama gledalaca u Bihaću održane konjičke trke, slavilo grlo Kiss Me Kate

Na hipodromu "Bakšaiške bare" u Bihaću danas poslijepodne održane su konjičke utrke u sklopu 14. međunarodnog "Memorijala Alija Izetbegović".

Pred nekoliko hiljada ljubitelja konjičkih utrka, te uz prisustvo brojnih delegacija, konjičke trke na hipodromu "Bakšaiške bare" u Bihaću i ove godine ispunile su sva očekivanja. Takmičila su se 42 najbolja grla iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a pobjednik takmičenja je grlo Kiss Me Kate, vlasnika Muriza Bašića iz Sanskog Mosta."Ovo je drugi put kako osvajam pehar. Već deset godina bavim se konjima i ovo je pomalo očekivano", rekao je Bašić, koji je osvojio novčanu nagradu od 10.000 KM.

O kvalitetu Memorijala govori podatak da je nagradni fond glavne utrke bio 20.000 KM, dok je ukupni nagradni fond takmičenja iznosio 39.000 KM, a održano je ukupno pet utrka.

Nagradu ovogodišnjem pobjedniku uručio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH"Svaki put je sve bolje organizovano, a manifestacija će svakako ostati u lijepom sjećanju. Čestitam pobjednicima i zahvaljujem se organizatoru", rekao je Izetbegović, koji je na "Bakšaiškim barama" boravio u društvu supruge Sebije.

Ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić, premijer USK Husein Rošić, kao i brojni drugi zvaničnici.

I nebo danas plače: Cazin se oprašta od Hasana Salkića (28), školski drugovi poslali dirljivu poruku

Ovih dana Cazin je potresla vijest o iznenadnoj smrti 28-godišnjeg Hasana Salkića, koji je preselio na Ahiret nesretnim slučajem prilikom rada na građevini.

Iako se danima snažno borio, 17. augusta naš lav izgubio je bitku za život. Iza njega ostala je tuga i nevjerica jer ga više nema.

Vezane vijesti:

Posljednji ispraćaj za nesretnog Salkića obavit će se u nedjelju, 20. augusta 2017. godine u 16:30 sati ispred kuće žalosti na Gradini, a klanjat će se iza ikindije namaza kod džamije u Osredku-Gradina.

Vezana vijest: Na Ahiret preselio Salkić (Huseina) Hasan

Nakon neizmjerno toplih i sunčanih ljetnih dana, danas je i nebo proplakalo. Danas, kada posljednji put ispraćamo našeg Hasana. Toliko tuge u ovom danu, na licima njegovih najmilijih, licima prijatelja, rodbine, sugrađana.

Hasanovi drugovi iz najljepših školskih dana, onih osnovnoškolskih, odlučili su se od svog druga i prijatelja oprostiti jednom dirljivom porukom koju prenosimo u cjelosti:

Nikad zaboraviti neću početak četvrtog razreda osnovne, početak školske godine. Došao si sa još njih par u naš razred; bio si miran, povučen dječak, duša od djeteta.

Neki koji su se pravili kao neke face, a bilo ih je, druže, i u današnjim generacijama ih ima, neki su ti svašta govorili dok te nisu dobro upoznali. Vidjeli su da si dobar prijatelj.

Znaš, druže, ti sad spavaš, ne osjećaš ništa, ne čuješ plač svoje majke, ne vidiš bol nas koji smo te znali i koji te nisu znali, prijatelju. Kad sam vidio tvoju sliku na internetu, pišu umro, druže moj, i u meni je umrlo sve... Tako miran, dobar. Sudbina, druže, Bogu dragom si bio priči, ali žao mi je. Žao je našem razredu i drugima, svi žale, tugu držimo u sebi, a sjećanje na tebe će trajati dok postojimo.

Voli te tvoje osnovnoškolsko društvo, neka ti je vječni rahmet, druže naş.

 

(M. Selimović/Cazin.NET) 

Na mladića pala skela: Nakon nekoliko dana borbe, nesretni Cazinjanin izgubio bitku za život


Dijeli
 

Tužna vijest o smrti 28-godišnjeg Hasana Salkića iz Cazina brzo se proširila gradom, a porodica, prijatelji i sugrađani šokirani su iznenadnom smrću mladića o kojem svi imaju samo riječi hvale.

Kao što smo već pisali na našem portalu Cazin.NET, nesretni Cazinjanin preminuo je sinoć u banjalučkoj bolnici usljed povreda koje je zadobio prilikom rada na građevini. Kako nezvanično saznajemo, na Salkića se 11. augusta obrušio dio skele postavljene u objektu u izgradnji, te je tom prilikom zadobio teške povrede glave.
Salkić je hitno prebačen u Kantonalnu bolnicu Bihać, a zatim i u banjalučku bolnicu, gdje se nekoliko dana nalazio u teškom stanju. 
Povrede glave su bile teške, te je uprkos velikim naporima ljekara izgubio bitku za život. 
Izvor: Cazin.NET

 

 

SPEKTAKL U CAZINU: Dino Merlin dolazi u augustu

Ovaj spektakl bi se trebao održati na tvrđavi Ostrožac gdje je prije nekoliko godina oduševio hiljade posjetilaca. Vjerujemo da će ova najava obradovati sve njegove fanove te da će se tražiti karta više za ovaj spektakl.

Dino Merlin je muzički brend na balkanu i garancija dobre zabave  popraćene uvijek sa najvećom tehnikom koja prati njegovu turneju, ozvučenje, light, ekrani, veliki prateći band. Sve nabrojano je  dovoljan razlog da što prije dođete do ulaznica jer kada se približi sam datum koncerta do karata jedva da možete i doći.

(Cazin.NET)

Dobre vijesti za krajiške studente: U septembru potpisivanje ugovora za boračke stipendije

U Ministarstvu za pitanja boraca privodi se kraju procedura za dodjelu stipendija studentima iz ove populacije. Ove godine za potrebe stipendiranja boračke djece izdvojit će se 500.000 maraka.

Na konkurs za dodjelu stipendija javilo se je 1145 kandidata. Uskoro će biti poznata imena onih koji su ispunili uslove, a potpisivanje ugovora o stipendiranju očekuje se polovinom septembra.

Budžet Ministarstva za boračka pitanja za ovu godinu iznosi 3.777.000 KM, što je u odnosu na prošlu godinu manje za 300.000 maraka. Uprkos toj činjenici, povećan je grant za stipendije na 500.000 KM , a ovih dana konkursna komisija završava proceduru odabira aplikanata koji ispunjavaju uslove za dodjelu stipendije, rekao nam je Dževad Malkoč ministar za boračka pitanja u Vladi USK.

Uz povećanje granta za ove namjene, dodaje ministar, ovogodišnje stipendije trebale bi iznositi 1000 KM.

Ministar kaže da su obaveze po osnovu stipendija iz ranijeg perioda izmirene, te da se potpisivanje novih ugovora o stipendiranju može očekivati polovinom septembra.