subota, 26 Maj 2018

SLOMLJENI RODITELJI PROGOVORILI O SMRTI KĆERKICE: “Mislili smo da joj rastu zubići

Slomljeni roditelji djevojčice koja je preminula od meningitisa progovorili su o tragediji u kojoj je smrtonosna infekcija dovela do smrti njihove mezimice za samo nekoliko dana

Ava Hill (1), iz Coventryja u Velikoj Britaniji, smijala se i bila radosna na proslavi svog prvog rođendana. Ali, tragično, samo 16 dana kasnije preminula je od bakterijskog meningitisa, što su potvrdili i rezultati obdukcije.

Njena mama i otac, Hayley Smith i Wayne Hill (36), kazali su da se bolest razvijala rapidno brzo i žele upozoriti ostale roditelje da obrate pažnju na simptome.

– Ona je prvo bila jako pospana. Mislila sam da je to zbog toga jer su joj počeli rasti zubići – ispričala je 28-godišnja mama.

Ali, pravi užas počeo je tri dana prije djevojčičine smrti kada se 1-godišnjakinja počela ponašati bitno različito nego što je to bilo uobičajeno.

Stanje je postajalo sve gore i djevojčica je doživjela iznenadni napad u dnevnoj sobi nakon čega je hitno prevezena u univerzitetsku bolnicu u Coventryju gdje je tim od 20 doktora pokušavao pomoći.

Ništa nisu uspjeli uraditi i u srijedu 12. 11. proglasili su smrt malene Ave.

– Svi u bolnici pokušavali su uraditi najbolje što su mogli i znali. Ali, nisu je uspjeli reanimirati nakon što je njeno srce stalo po peti put – ispričala je majka, skrhana bolom.

– Slomljena sam. Ne mogu vjerovati šta se desilo. Nema riječi kako se osjećamo – kazala je Hayley, koja najteže dane preživljava skupa sa svojim vjerenikom i ocem preminule djevojčice.

– Niko nije očekivao da ćemo 16 dana nakon proslave prvog rođendana morati pripremati pokop našeg djeteta.

– Ne želim da ijedan roditelj prođe ovo što smo mi. Važno je da roditelji znaju simptome – kazala je mama.

Ipak, bili su dirnuti kada je lokalna zajednica prikupila novac za troškove pokopa.

SIMPTOMI MENINGITISA

Određeni upozoravajući znakovi često se javljaju prije drugih simptoma meningitisa, te stoga mogu služiti kao važan znak upozorenja.

Ovi rani upozoravajući znakovi javljaju se kada je u pitanju meningitis uzrokovan bakterijom neisseria meningitis, u čijem slučaju bakterija može također inficirati krv, dovodeći do simptoma septikemije i septičkog šoka (kombinacija meningitisa i septikemije poznata je kao meningokokno oboljenje).

Obratite pažnju na znakove povišene tjelesne temperature i bilo koji od sljedećih simptoma:

dijete se žali na jaku bol u rukama ili nogama,
šake i stopala djeteta su neuobičajeno hladne, i/ili
koža djeteta postane blijeda, a usne se čine plavkastim.

Prisustvo povišene tjelesne temperature istovremeno sa bilo kojim od gore navedenih simptoma treba shvatiti veoma ozbiljno – odmah pozovite Hitnu pomoć!

(Doznajemo.com/A.N.)

Komentari na članak: