utorak, 22 Maj 2018

S Koalicijom ‘Domovina’ jesam razgovarao, ali ništa nije dogovoreno!

Mandatarka za sastav nove Vlade RS-a Željka Cvijanović tvrdi da se audio snimkom na kojem ona, navodno, govori o kupovini poslanika u RS-u pokušalo da stavi mrlja na proces formiranja nove vlasti.

Ona je rekla da je taj predmet u nadležnosti Specijalnog tužilaštva RS-a.

- Ja sam, i kao građanka i kao sadašnja i buduća predsjednica Vlade RS-a, spremna da odgovorim na svako pitanje vezno za taj predmet i možda svojim odgovorima doprinesem do njegovog konačnog ishoda i istine - navela je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kazala je i kako vjeruje u rad nadležnih institucija te da i osobe koje su na važnim funckijama imaju i pojačanu odgovornost.

- Na nadležnim institucijama je, a ne na nekome drugom, da daju odgovor i na ovo pitanje, na samo krivično djelo počinjeno prema meni, kao i na spekulacije koje su izvedene iz cijelog tog slučaja -dodala je ona.

I predsjednik RS-a Milorad Dodik je dodao da Željka Cvijanović nije učestvovala o političkim razgovorima o skupštinskoj većini, već on.

- Ti razgovori su bili daleko više principjelni nego oni koje smo mogli vidjeti kod opozicije... - rekao je Dodik i naveo da s Koalicijom "Domovina" jeste razgovarano, ali ništa nije dogovoreno i oni se ne pominju kao dio skupštinske većine.

On je dodao da se Cvijanović našla na udaru jer joj ne mogu da prigovore nijedno koruptivno djelo.

Na pojedinim portalima nedavno je objavljen snimak u kojem Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Nakon toga, Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) podnijela je, 18. novembra, Specijalnom tužilaštvu RS-a izvještaj protiv N.N. izvršioca ili više njih zbog izvršenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, kako je saopćeno, više privatnih razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.


U saopćenju iz MUPRS-a tada je navedeno da je 15. novembra, na određenom broju elektronskih medija objavljen „montirani, kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS-a snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i N.N. osoba - sagovornika".

(FENA/dg)

Komentari na članak: