utorak, 22 Maj 2018

PROBLEM AMERIKE Obama: Problem je kada zakon ne tretira sve ljude jednako

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da odluka suda da ne sudi policajcu bijele puti koji je usmrtio nenaoružanog crnca "upućuje na veće probleme", decenijama prisutne u Sjedinjenim Američkim Državama. Sudska porota u New Yorku jučer je odbila da podnese krivičnu prijavu protiv policajca Daniela Pantaleoa za ubistvo Erica Garnera koje se desilo u julu ove godine.

"To je problem Amerike. Kada zakon ne tretira isto sve ljude u ovoj zemlji, to je problem. Moja je dužnost, kao predsjednika ove zemlje, da to riješim", rekao je Obama.

Eric Garner je izdahnuo prilikom nasilnog hapšenja u New Yorku zbog toga što se navodno bavio ilegalnom prodajom cigareta.

U video snimku koji je kasnije objavljen na internetu, čuje se kako Garner, koji je bio astmatičar, govori "ne mogu disati!", dok ga policajac Pantaleo savladava tehnikom davljenja. 

Tehnika stezanja laktom oko vrata prilikom hapšenja zabranjena je policiji New Yorka.

Prošle sedmice je sud u Missouriju također oslobodio bijelog policajca koji je u pucnjavi ubio tinejdžera tamne puti u Fergusonu u augustu ove godine.

Ovo pitanje je problem decenijama prisutan u SAD-u, rekao je Obama, referirajući se na rasne tenzije.

Demonstracije zbog ubistva mladog crnca u Fergusonu krajem prošlog mjeseca su se proširile na gradove širom Amerike. Nakon nove odluke suda na ulicama New Yorka se očekuje još veći broj demonstranata.

 

(Vijesti.ba/Anadolija)

Komentari na članak: