utorak, 22 Maj 2018

Nakon uspješne transplantacije Šveđanke rodile sinove: Majke im poklonile svoje maternice

Dvije Šveđanke postale su prve žene u svijetu koje su rodile zahvaljujući doniranoj maternici i to onoj majčinoj. Obje su prije mjesec dana rodile dječake koji su zdravi i dobro se razvijaju.

Jedna je majka 29-godišnjakinja koja se rodila bez maternice. Njen sinčić pri rođenju je težio 2494 grama. Druga novopečena majka ima 34 godine, a maternicu su joj zbog raka izvadili u 20-ima. Njen je sin rođen sa 2693 grama. Obje bebe rođene su carskim rezom mjesec dana prije termina. 

Henrik Hagberg, engleski doktor koji je bio na prvom porođaju, pohvalio je hrabre bake dječačića koje su morale na histerektomiju da bi pomogle kćerkama. 

- To je nevjerojatan dar, nešto najbolje što možete učiniti za svoju kćer - kazao je. 

Doktori su u Švedskoj transplantaciju obavili na devet žena od čega ih je sedam bilo uspješno. Tri su već rodile, a četiri su još trudne.

Prva beba koja je rođena iz transplantirane maternice je dječačić Vincent koji se rodio u septembru zahvaljujući uspjehu Univerziteta u Gothenburg. Njegovoj mami maternicu je donirala žena koja joj nije u rodu. Roditelji su ga nazvali Vincent, što znači 'pobjednik', u znak žrtve koje je njegova mama prošla da ga dobije.

Švedsku praksu do ljeta planira preuzeti i Velika Britanija, ali za razliku od Šveđana, oni žele presađivati maternice preminulih pacijentica ili onih u vegetativnom stanju. 

Bez obzira na donoricu, vjeruje se da će ova operacija pomoći ženama rođenim bez maternice, onima kojima je odstranjena iz zdravstvenih razloga te ženama koje su imale više spontanih i ne mogu zatrudnjeti. Transplantacija bi im svima mogla omogućiti da imaju biološko dijete i da istovremeno uživaju u trudnoći. 

Operacija je za uvježbani tim prilično jednostavna, piše Daily Mail, dok je najveća neizvjesnost vezana za pitanje koliko dobro će novi organ podnijeti trudnoću. Postoji rizik od komplikacija, pobačaja i preuranjenih trudova.

(avaz.ba)

Komentari na članak: