utorak, 22 Maj 2018

Novi slučaj u SAD: Policajac ubio nenaoružanog Afroamerikanca

Jedan bijeli policajac ubio je iz vatrenog oružja nenaoružanog crnca u američkoj saveznoj državi Arizoni, saopćile su danas američke vlasti.

Ovo je treći slučaj ubistva nenaoružanog Afroamerikanca od policije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prethodna dva incidenta izazvala su proteste širom SAD. Policajac je vidio kako osumnjičeni Rumain Brisbon (34) poseže u džep i pomislio da će izvaditi pištolj, pa ga je nakon kraćeg naguravanja upucao sa dva metka u grudni koš, prenijela je agencija AFP.

Kasnije se, međutim, ispostavilo da je Brisbon u džepu imao samo tablete.

U saopćenju policije iz Phoenixa se navodi:

“Brisbon je stavio lijevu ruku u džep, a policajac ga je zgrabio za ruku i više puta ponovio da ju ne vadi iz džepa. Policajac je vjerovao da je u džepu napipao pištolj. Pošto je osumnjičeni pokušao da istrgne svoju ruku iz ruke policajca, on je ispalio dva metka u grudni koš osumnjičenog Brisbona.”

Hitna pomoć je pokušala da pomogne Brisbonu, ali je on preminuo na licu mjesta, dok policajac nije povređen.

Advokat iz Phoenixa koja predstavlja Brisbonovu porodicu Marci Kratter je izjavila:

“Bilo je više svjedoka koji će pobiti policajčevu verziju događaja. Ovo je besmislena tragedija. Brisbon je bio nenaoružan i nije predstavljao prijetnju ni po koga. Ovaj slučaj namjeravamo da dovedemo do kraja.”

U posljednjih sedmicu dana su porote u Misouriju u i Staten ISlandu donijele odluku da se ne podiže optužnica u dva slučaja u kojima su bijeli policajci izazvali smrt dvojice Afroamerikanaca, prenosi B92.

(fokus.ba)

Komentari na članak: