subota, 26 Maj 2018

PEKAR ODUŠEVIO SUGRAĐANE: Umjesto da za Novu godinu štampa kalendare, olovke i upaljače, on je novac…

Lulezim Qenaj (35), vlasnik pekare iz Rijeke, pod kraj godine, kad trgovci inače pokušavaju iskoristiti euforiju građana za dodatnu zaradu, odlučio se na vrlo zanimljiv potez.

Odlučio je pomoći svojim kupcima da uštede koju kunu uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, pa je umjesto da štampaju kalendare, kemijske olovke i upaljače odlučio spustiti cijenu bijelog kruha na tri kune. I to sve do 31. 12. ove godine.

On se u potrazi za boljim životom u Hrvatsku s Kosova doselio davne 1994. godine te je četiri godine pomagao ocu u pekarskom zanatu u Puli. Četiri godine poslije dolazi u Rijeku gdje otvara vlastitu pekaru.

– U početku je bilo teško. Pekarstvo je naporan posao, puno se radi, rano ustaje i kasno liježe, no isplatilo se. Danas sam vlasnik dviju pekara koje rade 24 sata, sedam dana u tjednu i ne mogu se požaliti. No nije svima tako, pogotovo u ovo vrijeme krize kad ljudi nemaju ni za kruh. Mišljenja sam da u životu uvijek treba s ljudima dijeliti dobro i sam uvijek spreman pomoći ako mogu – kaže simpatični Lulezim, inače otac dvojice malodobnih dječaka.

U svoje dvije pekare zapošljava 25 radnika, od kojih većina njih s njim radi od samog početka osnivanja pekara.

Novac koji zarađuje neprestano ulaže u poboljšanje rada i unapređivanje, ali ga i dijeli u humanitarne svrhe.

Tako je nastradalima u slavonskim poplavama osobno kombijem dopremio 1000 komada svježeg kruha s prijateljem koji je donirao 500 litara mlijeka.

– Jedno je kad gledate sve te napaćene ljude na televiziji, a drugo kad osobno dođete na stradalo područje i na licu mjesta shvatite razmjer takve ili bilo koje druge katastrofe. To je nešto strašno. Zato sam inzistirao da osobno odnesem kruh, prigrlim te ljude te im barem na kratko i u svojim mogućnostima olakšam barem jedan dan – suosjećajan je omiljeni riječki pekar.

(Doznajemo.com/24sata.hr)

Komentari na članak: