utorak, 22 Maj 2018

Najmanje 24 džihadista IS-a poginula u Kobaneu

Najmanje 24 džihadista grupe Islamska država poginula su danas u borbama u Kobaneu s kurdskim borcima, prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH).

„Najmanje 24 džihadista IS-a poginula su u borbama i zasjedama koje su držale Jedinice za zaštitu kurdskog naroda (YPG) na istoku“, sirijskog kurdskog grada Kobane, saopćila je nevladina organizacija. Sedam boraca YPG-a je poginulo u ovim borbama, a dva civila u udarima IS-a na sektore grada.

U ponedjeljak, OSDH, čije je sjedište u Velikoj Britaniji i poziva se na veliku mrežu izvora širom Sirije, saopćio je da su džihadisti izgubili terene u Kobaneu, tako da kontroliraju samo 20 posto teritorije.

Džihadisti IS-a pokušavaju od polovine septembra zauzeti Kobane, što bi im osiguralo kontrolu velikog pojasa teritorije duž sirijsko-turske granice.

Mali grad na sjeveru na granici s Turskom je postao nakon ofanzive IS-a 16. septembra simbol borbe protiv ekstremističke grupe koja je u oktobru osvojila polovinu Kobanea (Ain el-Arab na arapskom jeziku), prema OSDH-u.

Zračni napadi međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države od 23. septembra su omogućili kurdskim borcima da osvoje "više od 60 posto grada", rekao je krajem decembra novinskoj agenciji AFP Rami Abdel Rahman, direktor OSDH-a.

(avaz.ba)

Komentari na članak: