subota, 26 Maj 2018

Teroristi slijedili uputstva Islamske države: Ubili smo Charlie Hebdo!

Gađajući u srijedu urede Charlie Hebdo-a u Parizu, izgleda da su napadači slijedili uputstva koja im je dala grupa Islamska država kao osvetu povezanu za objavljivanje karikatura poslanika Muhameda u časopisu 2006. godine.

Na jednom amaterskom videosnimku napravljenom u toku napada sa susjednog krova, može se čuti glas jednog od napadača kako urla “Allah Akbar!” (“Bog je najveći”), a zatim drugi “Ubili smo Charlie Hebdo!”, prije nego što je jednog od njih pogodio metkom u glavu policajac koji je ležao na zemlji.

Već devet godina, satirički sedmični časopis dobiva prijetnje od pokreta radikalnih islamista, njihovi uredi su zapaljeni 2011. godine, a direktoru je zaprijećeno odrubljivanjem glave i već mjesecima džihadisti i odgovorni islamisti na Bliskom istoku i u Africi pozivaju dobrovoljce da krenu u akciju protiv Francuske, koju optužuju za vojni angažman na nekoliko poprišta.

U Iraku, Pariz učestvuje u zračnim napadima koje izvodi međunarodna koalicija protiv džihadista Islamske države. U Africi, Francuska u prvom planu učestvuje u antiterorističkoj borbi sa svojim dispozitivom Barkhane: 3.000 ljudi raspoređenih u pet zemalja u sahelo-saharskoj Africi.

– Očigledno da je nakon prvog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda, Charlie (Hebdo) postao simbol, meta – rekao je za novinsku agenciju AFP Luis Caprioli, bivši šef za kontra-terorizam u DST-u (francuska služba zadužena za unutarnju sigurnost).

“Oni nisu nikada zaboravili ni oprostili ono što smatraju kao vrhovnu uvredu. Izbor ove mete ima simbole: gađamo laike, koji su se usudili da se šale s poslanikom. U njihovim očima, ovo je božanska osveta”, dodao je Caprioli.

fena

Komentari na članak: