utorak, 22 Maj 2018

Smrt kralja Saudijske Arabije podigla cijenu nafte

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima, jer je vijest o smrti kralja Saudijske Arabije, Abdulaha bin Abdulaziza, pojačala neizvjesnost na tržištu uprkos očekivanom kontinuitetu naftne politike te države. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 78 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 49,3 USD.

Barel je poskupio i na američkom tržištu, 39 centi na 46,7 USD.

Saudijski kralj Abdulah bin Abdulaziz umro je jutros, a na čelu najveće izvoznice nafte u svijetu naslijedio ga je brat Salman, koji je odmah za nasljednika imenovao polubrata Muqrina kako bi spriječio krizu sukcesije u nestabilnim vremenima, obilježenima previranjima na granicama zemlje i naftnim tržištima, prenosi Hina.

Saudijska državna televizija objavila je da novi kralj namjerava da na položaju ministra nafte zadrži Alia al Naimia, što najavljuje kontinuitet strategije vezane za naftu.

"Kralj Salman učestvovao je u kreiranju politike i prije smrti kralja. Gledano iz te perspektive, ako je pomogao u definisanju određenog programa, on će ga i zadržati", kazao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Očekuje se da će novi saudijski kralj nastaviti s politikom zadržavanja proizvodnje nafte na postojećem nivou, koju je definisala Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), radi zaštite tržišnog udjela.

Smrt kralja Abdulaha vremenski se poklopila s velikim promjenama na naftnim tržištima, povezanim u prvom redu s uzletom proizvodnje nafte iz škriljca u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zahvaljujući kojoj je ta zemlja prerasla iz najvećeg svjetskog uvoznika u jednog od najvećih proizvođača nafte u svijetu, proizvodeći više od devet miliona barela dnevno.

Pod pritiskom povećane ponude, ali i slabe potražnje zbog slabijeg rasta svjetske ekonomije, cijene nafte više su nego prepolovljene od prošlogodišnjeg juna. Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 43,05 USD, što znači da je pala 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(avaz.ba)

Komentari na članak: