utorak, 20 Mart 2018

Do 100km/h za 2 sekunde Hibridni Ferrari sa 1050 KS brži i od bolida Formule 1

Prve fotografije novog bolida iz Maranella pokazane su uoči premijere idućeg vikenda na stazi Yas Marina u Abu Dabiju.

Super-trkač, proizvod Ferrarijevog eksperimentalnog odjela za razvoj, zamišljen je više kao izlog naprednih tehnologija nego kao auto za prodaju, a K u nazivu odnosi se na KERS sistem kakav imaju i bolidi F1.

Pogoni ga atmosferski 6.3-litarski V12 motor iz LaFerrarija koji je za ovu priliku doživio brojne dorade: motor ima nove bregaste osovine, redizajniranu usisnu granu s mehaničkim umjesto hidrauličkih podizača, te postiže 860 KS (60 KS više) pri 9200/min, dok elektromotor sada isporučuje 190 KS. [ferrariFXX2]

Po pitanju izgleda FXX K djeluje kao istinski trkaći auto zahvaljujući brojnim agresivno oblikovanim aerodinamičnim elementima, te upečatljivim stražnjim krilcima.

Performanse nisu objavljene, no sigurno je da će do 100 km/h sprintati ispod dvije sekunde i da bi čak po nekim kriterijima mogao biti brži od Formule 1!

Svih 30 proizvedenih primjeraka neće ni na cestu niti će se koristiti za utrke već će ekskluzivnoj grupi klijenata u iduće dvije godine biti u ustupani za testne vožnje u Maranellu.

Komentari na članak: