srijeda, 21 Februar 2018

Pritisak javnosti: Nova ministrica obrazovanja USK-a napustila Facebook

Danas je održano vanredno zasjedanje Skupštine Unsko-sanskog kantona sa ciljem smjene pet ministara iz vladajuće većina SDA-SBB i postavljanjem novih pet ministara. Razlozi za ovakvo postupanje vlasti koja je već jednu rekonstrukciju izvršila prije nepuna tri mjeseca još uvijek niko nije detaljno obrazložio, pa ni sam premijer Rošić od koga se to očekivalo.

Građani prave razloge vjerovatno nikad neče ni saznati jer se te stvari ne dogovaraju u državnim institucijama, nego u kafanama i na benzinskim crpkama gdje se političko podzemlje sastaje.

Vezano | Smjene ministara u Vladi USK-a: Pogledajte biografije novih ministrara

Blago rečeno, Krajišnici su ostali šokirani kada su vidjeli kakvim komptencijama raspolažu novi ministri. Da nesreća bude veća novi ministri sa oskudnim biografijama zamijenili su baš one ministre čiji su rad mnogi građani ocijenili pozitivno, poput ministra Bibanovića i Muharemovića.

Ovakvim razvojem događaja mnoge je razočarao i sam premijer Rošić koji je u svom izlaganju na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine USK-a rekao da su svi predloženi ministri “bliski” SDA, osim nove ministrice obrazovanja Sanele Ćenanović koja je ispred SBB-a.

Istina je ustvari da se radi o novoj podjeli između stranaka koje su ušle u vlast, ali se koaliranje stanaka SDA, DF i Abdićevih Laburista, kojima je inače koaliranje zabranjeno, pokušava prikriti tzv. ekspertnom Vladom.

Nažalost, nova vlada “pala” je i prije nego što je preuzela dužnost, i to na vlastitim biografijama koje prema mišljenju javnosti jednostavno ne priliče ovako odgovornim funkcijama.

Na udaru javnosti nakon današnjeg imenovanja našla se većina novih ministara, a posebno nova ministrica obrazovanja Sanela Ćenanović koja je odlučila preuzeti vruću stolicu Ministra obrazovanja od Adisa Muharemovića, iako njena biografija govori da do sada nije imala nikakvih dodirnih tačaka sa obrazovanjem.

Ćenanovićka (SBB) je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Bihaći prije tek tri godine, što nije smatrala preprekom da privhati ovako odgovornu funkciju u novoj “ekspertnoj” vladi i to u resoru obrazovanja. Inače, njen prethodnik Muharemović na tu funkciju je došao sa mjesta višeg asistenta na Ekonomskom fakultetu u Bihaću.

Kako to inače biva, najveći pritisak javnosti dogodio se putem interneta, gdje su društvenu mrežu Facebook preplavili statusi i komentari na račun ministrice, na šta je ona uzvratila brisanjem svog Facebook profila.

Kako će raditi četvrta formacija Vlade USK-ba od početka mandata 2014. godine, građani će uskoro osjetiti. – piše abc.ba

Komentari na članak: