srijeda, 21 Februar 2018

Mladi Krajišnik Anes Mahmić od naredne sezone u SK Vorwarts Steyr

Krajina je oduvijek privlačila pažnju, tako što je svijetu ponudila velike sportaše a prije svega nogometaše, Senijad Ibričić, Haris Seferović, Safet Nadarević, Dženis Burnić, jedan od najtalentovanijih fudbalera na svijetu i član slavne Borussije Dortmund, braća Handanović, samo su neki od fudbalera porijeklom iz Krajine a koji su ostvarili veliku karijeru, odnosno na putu su da je ostvare.

Još jedan Krajišnik koji bi mogao krenuti stopama svojih sunarodnjaka je sigurno i talentovani šesnaestogodišnjak Anes Mahmić koji je rođen 18. jula 1999. godine u “viteškom” gradu Bužimu. Ovaj mladi talentovani napadač svoj fudbalski put je počeo sa devet godina a prve fudbalske korake je napravio u manje poznatom klubu ASV Behamberg Haidershofen. Na ideju da igra nogomet je došao, tako što je prilikom posjete svom ocu u Austriji pratio ostalu djecu kako treniraju i igraju, te jedne prilike i sam otišao na trening i zaigrao “lopte” sa svojim vršnjacima. Od toga dana se ne odvaja od fudbalske lopte.

”Fudbal sam počeo trenirati prije sedam godina, kada sam prvi put došao u Austriju. Gledao sam kako moji vršnjaci igraju fudbal. Sutradan sam odlučio i ja da zaigram s njima i ako nisam poznavao njemački jezik ali ostali dječaci su me prihvatili bolje nego što sam očekivao. Inače ljubav prema fudbalu gajim još od malih nogu”.- kazao je Anes u kratkoj izjavi za naš portal.

Anes je boravio i u Akademiji jednog od najboljih klubova u Austriji, Rapidu iz Beča.

Zbog njegovih godina roditelji su ipak odlučili da još uvjek igra u klubu u kojem je i ponikao, ASV Behamberg, gdje igra već punih osam godina. Redovno plijeni pažnju publike i svojih trenera, svojim sjajnim partijama i golovima a četiri puta je bio i najbolji strijelac turnira na kojima je učestvovao, te dva puta proglašen i najboljim igračem. Trenutno u svom klubu nosi i kapitensku traku a nastupa za U17 selekciju svog kluba.

Bio je učesnik kampa “Otvorena vrata” u Linzu. pod pokroviteljstvom N/FS BiH a od naredne sezone je i novi član SK Vorwarts Steyr.

 

Komentari na članak: