petak, 20 April 2018

Hrana koja liječi: Kravlji sir s lanenim uljem

KAO ŠTO loša prehrana djeluje loše na naš organizam, tako nam dobra hrana čini dobro. Svježi kravlji sir je jedna od najdražih i najzdravijih namirnica, a dodajući mu samo jedan dodatni sastojak, postaje iznimno ljekovit. Spoj svježeg (ili još bolje posnog) kravljeg sira i ulja lana zovu i lijekom za rak. Evo zašto.

Ako u Google ukucate svježi sir i laneno ulje, jedna od prvih stvari koje će vam se pokazati je ime Johanna Budwig, Budwig dijeta ili na engleskom  Budwig protocol. Johanna Budwig je njemačka kemičarka koja je izumila papirnu kromatografiju za masnoće u krvi, a za svoja znanstvena postignuća bila je sedam puta nominirana za Nobelovu nagradu. Umrla je 2003. u dobi od 95 godina. Budwig je istraživanjem primijetila da tumorne stanice ne sadrže esencijalno važne masne kiseline, linolnu i linolensku koje su bitne za metabolizam ljudskih stanica. Da bi one stigle do stanica, potreban je spoj lipoprotein. Tako je složila režim prehrane koji se bazira na ulju lanenih sjemenki pomiješanim sa svježim kravljim sirom ili skutom. Ulje lana je najbogatije masnim kiselinama koje naše tijelo ne može sintetizirati, a svježi kravlji sir ili skuta su bogati aminokiselinama sa sumporom, metioninom i cisteinom. Na ovaj način naše tijelo dobiva potrebni lipoprotein.

Proizvođači margarina u Njemačkoj su svojim snažnim lobijem zaustavili nastavak istraživanja, no Dr. Johanna je nastavila liječiti ljude homeopatijom i režimom prehrane nazvanim Budwig dijeta koji se zasnivao na prehrani, sunčanju, izbjegavanju stresa i vegetarijanskoj prehrani. Podaci kažu da je postotak izlječenja pacijenata od tumora iznosio nevjerojatnih 90 posto, a potvrda ovoga se može naći na domaćim internetskim stranicama i forumima za oboljele od raka.

Recept je sasvim jednostavan. Oko 100 grama svježeg ili posnog kravljeg sira pomiješate sa šest jušnih žlica lanenog ulja i odmah pojedete. Ne može stajati jer mješavina stajanjem gubi svojstva. Možete koristiti i jogurt ili kefir, samo pazite da je ulje lana svježe. U mješavinu dodajte i svježe mljeveni lan, lješnjake, orahe, bademe kao i svježe voće i povrće, med ili bučino ulje.

index.hr

Komentari na članak: