Koliko će miliona KM stranke potrošiti u narednih 30 dana?

  08 Septembar 2018
Prva tri mjesta na listi onih koji u izbornim godinama tokom kampanje troše najviše novca neprikosnoveno drže SDA, SNSD i SDP
 

Izborna kampanja za ovogodišnje opće izbore u BiH počela je jučer i trajat će do 6. oktobra ujutro, kada počinje izborna šutnja, a koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mjesta na dan izbora 7. oktobra.  

U periodu od 30 dana ukupno 128 političkih subjekata, od kojih su 34 nezavisna kandidata, a 94 su stranke i koalicije, imaju pravo predstaviti svoje programe i kandidate za predstojeće izbore. Pravila ponašanja tokom kampanje za sve učesnike izbora jasno su propisana Izbornim zakonom BiH i drugim aktima Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

30 dana oglašavanja

Tako u ovih 30 dana stranke i kandidati mogu održavati javne skupove štampati i dijeliti plakate, postere i druge materijale. Također, tokom izborne kampanje stranke potroše i mnogo novca na promociju. Primjerice, za izbore 2014. godine ukupno je potrošeno 8,6 miliona KM. Najviše od tog iznosa stranke su prikazale da su potrošile za štampanje i objavljivanje predizbornih oglasa, kao i štampanje plakata i troškove plakatiranja.

No, ono što je sigurno jeste da se tokom izborne kampanje potroši mnogo više, ali sve stranke i kandidati ne dostavljaju CIK-u detaljne izvještaje o tome iako su u obavezi. Tako se nakon izbora 2014. godine čak 36 učesnika izbora oglušilo na tu obavezu.

Problem na koji su ukazivale i nevladine organizacije, naročito „Transparency International”, koji redovno vrši monitoring i troškova izborne kampanje, jeste taj što pojedine stranke koriste „crne fondove“ za finansiranje svoje kampanje, a taj novac i ne prikazuju u izvještajima.

Dodatno, s obzirom na to da se ne vrše nikakve provjere onoga što stranke koje i podnesu izvještaje navedu, opravdano se sumnja da se potroši daleko više od prikazanog u tim stranačkim dokumentima.

Sve prate i opravdane sumnje da stranke koje čine dugogodišnju vlast taj novac crpe iz javnih preduzeća na čijem su čelu njihovi kadrovi te su i na taj način u prednosti u izbornoj utrci u odnosu na druge stranke. Prema svim pokazateljima, SDA je stranka koja je tokom izbornih kampanja imala najviše plaćenih medijskih oglašavanja.

Inače, prva tri mjesta na listi onih koji u izbornim godinama tokom kampanje troše najviše novca neprikosnoveno drže SDA, SNSD i SDP.

  • Korajlić: TIBiH će vršiti monitoring

    Korajlić: TIBiH će vršiti monitoring

Ivana Korajlić, v. d. izvršnog direktora „Transparency Internationala BiH” (TI), kaže za „Avaz“ da će TI i ove godine raditi monitorning izborne kampanje za deset političkih partija, odnosno pratit će se oglašavanje u medijima i procjena koliko koja politička stranka potroši za oglašavanja.   

- „Transparency International“ će, također, pratiti i sve vidove zloupotreba institucija i javnih funkcija u svrhu predizborne kampanje, što također imamo u svakoj kampanji, pa čak i direktne zloupotrebe sredstava institucija, gdje se kroz aktivnosti javnih preduzeća, javnih ustanova, zapravo finansiraju dijelovi izborne kampanje i prikupljaju poeni za pojedine kandidate ili pojedine političke stranke. Iskustva iz ranijeg perioda pokazuju da zaista postoji velika razlika između onog što stranke prijave i onog koliko stvarno koštaju njihove predizborne aktivnosti - kaže Korajlić.

Ona pojašnjava da, nažalost, nema zakonskih mehanizama za kontrolu i provjeru troškova i da čak ni CIK ne može ući ukraj zloupotrebama. 

- Tu se već radi o direktnim zloupotrebama kojima bi se trebalo pozabaviti pravosuđe, ali prvi korak u cijeloj toj priči je što nemamo adekvatan zakonski okvir koji bi ovo sve spriječio i koji bi postavio neku vrstu ograničenja i javnim preduzećima i javnim institucijama vezano uopšte uz oglašavanje u predizbornom periodu - zaključuje Korajlić.

Stop plakatima u školama i vjerskim objektima!

Političkim strankama nije dozvoljeno postavljati bilo kakve izborne plakate i druge oglase u vezi s izbornom kampanjom unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice.  

Ista zabrana odnosi se i na vjerske objekte, na javne puteve i javne površine. Također je zabranjeno vođenje kampanje na način kojim se narušava spolna (rodna) ravnopravnost. Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja stranaka u izbornoj kampanji je korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. U zavisnosti od težine povrede Izbornog zakona, CIK BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM ili ukloni ime kandidata s kandidatske liste, te poništi ovjeru političkog subjekta.  

Šta određuje limit 

Broj birača za svaku izbornu jedinicu je osnov za određivanje maksimalnog iznosa sredstava koji politički subjekt može potrošiti za finansiranje izborne kampanje. Maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje izračunava se tako da se broj birača u svim izbornim jedinicama u kojima politički subjekt ima kandidatsku listu ili kandidata pomnoži sa 30 feninga za sve nivoe vlasti izuzev za kantonalne skupštine, gdje se broj birača pomnoži sa 20 feninga. 

3.352.933 birača upisano je u centralni birački spisak za opće izbore 2018. 

2.092.336 birača na CBS-u je iz FBiH  

1.260.597 birača na CBS-u je iz RS  

8,5 miliona KM potrošit će CIK za provedbu ovogodišnjih izbora
cazin.net

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI