Alijansa protiv Komšića: Čović i Dodik, Vučić i Grabar Kitarović

  16 Septembar 2018
Opće je poznato da se čitav politički vrh susjedne Republike Hrvatske angažirao na spašavanju političke karijere Dragana Čovića. Bez razlike, Čoviću vjetar u leđa daju i hrvatski HDZ i SDP. Stižu i sve ozbiljnije i sve utemljenije tvrdnje o koordinaciji hrvatskog HDZ-a i ruskih obavještajnih službi sa jasnim planom da se utiče na ishod rezultata izbora a sve sa ciljem pobjede Dragana Čovića nad Željkom Komšićem i za Čovićev treći mandat u možda posljednjem sazivu Predsjedništvu BiH.

Međutim, tu ne završava nego počinje niz onih koji su se snažno angažirali na sprječavanju izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH. U "Svetu alijansu" protiv Komšića ujedinila se i Srbija i Hrvatska, potpomognuta Rusijom. Nisu samo Dodik i Čović snažno protiv izbora Komšića nego i Grabar - Kitarović i Aleksandar Vučić. Posljednji u nizu, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić u nekoliko zadnjih dana poslao je snažne poruke protiv izbora Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva BiH a u korist predsjednika HDZ-a i njegovog osobnog prijatelja Dragana Čovića. Ne smeta Vučiću Čovićevo ideološko koketiranje sa ustaškim režimom Nezavisne Države Hrvatske kao ni diskriminacija Srba na teritoriji koju politički kontroliše Dragan Čović, kao što ni  ni Zagrebu ne smeta Vučićeva podrška Čoviću. Zbog čega je to tako? Zbog čega su se ujedinili politički predstavnici susjednih zemalja koji se ne mogu ni smisliti?

Ne treba biti naročito pronicljiv da bi se moglo zaključiti to da je osnovni razlog ovog političkog ujedinjenja, ujedinjenje protiv jačanja države Bosne i Hercegovine. Oni ne samo da žele zadržati dosadašnji odnos snaga u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine koji ide na štetu države Bosne i Hercegovine, nego žele da izborom Čovića i Dodika u Predsjedništvo BiH radikalno oslabe poziciju BiH. Alijansa koja je uspostavljena, a koja ima različite interese ali jedan cilj, nije samo alijansa protiv Komšića nego strateški savez protiv Bosne i Hercegovine.

Taj savez mogu zaustaviti jedino građani Bosne i Hercegovine. Sudbina Bosne i Hercegovine još uvijek je u rukama građana Bosne i Hercegovine, naročito onih građana koji imaju lijevo- građansku orijentaciju i koji se moraju odlučiti između dva lijevo - građanska kandidata, između Denisa Bećirovića, koji pomenutoj alijansi ne predstavlja nikakvu smetnju ili Željka Komšića koji predstavlja statusni simbol otpora od političke agresije na Bosnu i Hercegovinu potpomognute domaćim separatistima. Doduše i Bećirović konačno može postati borac, te pobijediti Čovića i Dodika, Grabar Kitarovć i Vučića, ali samo u slučaju da pozove svoje simpetizere da biraju Komšića, jer sedmog oktobra se ponovo od agresije, ovaj put političke, brani Bosna i Hercegovina. Da li će se odbraniti, i da li će pobijediti to zavisi od nas građana Bosne i Hercegovine.

Piše: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI