Super User

Super User


Nastava u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona i na univerzitetima i drugim visokoškolskim ustanovama u tom kantonu od ponedjeljka 29. marta do 12. aprila bit će realizirana online, potvrđeno je na današnjoj vanrednoj press konferenciji Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK.
 

Izuzetak su učenici osnovne škole od prvog do petog razreda, za koje će nastava biti realizirana u školama, ali po ranije utvrđenom modelu, kazao je ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković.

Također nastava neće biti realizirana online ni u specijalnim školama.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić navodi da je usvojeno niz mjera s ciljem suzbijanja širenja infekcije koronavirusom, a među značajnijim je zabrana izvođenja muzike uživo u ugostiteljskim objektima, te zabrana korištenja nargile.

Također, preporučuje se da ugostiteljski objekti koriste bašte, odnosno vanjski dio za usluživanje gostiju, umjesto u unutrašnjosti objekata, a i dalje je na snazi naredba da se u ugostiteljskim objektima može zadržati maksimum 20 osoba.

Također obustavlja se obavljanje vannastavnih aktivnosti, kao i sportsko-rekreativne u zatvorenom prostoru, koje se odnose na treninge i takmičenja sportskih klubova.

Ranije uvedene mjere ostaju na snazi do daljnjeg, poput ograničenja kretanja od 21 do 5 sati.

Ministar Božić je poručio da ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije moguće je uvođenje restriktivnijih mjera.

N1


 

Jučer je pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BiH posljednje ajete napamet proučila naša učenica Rumejsa Šišić iz Bužima i tako stekla časno zvanje hafize Kur'ana Časnog.

Njen muhaffiz je hafiz Suad Šahinović profesor u našoj Medresi.

Rumejsa Šišić, kći Rasima i Šahe, rođena je 10. septembra 2002. godine u Bužimu i ove godine ona je naša maturantica.

Pored brata Ahmeda i sestre Merjem, koji su također bili naši učenici, Rumejsa je treća hafiza u porodici Šišić. To je dodatni motiv zbog kojeg smo mi danas još više ponosni.

U ime cijelog našeg kolektiva čestitamo hafizi Rumejsi, njenim roditeljima, muhaffizu, Islamskoj zajednici, Fondaciji „Hifz Kur'ana Časnog“ i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da naša domovina dobije još jednog čuvara Allahove Knjige.

cazin.net

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev na današnjoj pres konferenciji pred utakmicu protiv Kostarikea istakao je da će dati šansu svim igračima koje je pozvao. 

Rekao je da je zadovoljan ponašanje naših igrača protiv Finske, te da će raditi na uklanjanju grešaka koji sigurno postoje.
 

- Sutra protiv Kostarike će dati šansu svim igračima koje sam pozvao. Bitno mi je da ih upoznam, da vidim kako reagujem u utakmicama, puno znači da ih upoznam tako da će sutra dobiti šansu i da pokažem da zaslužim mesto u reprezentaciji naše zemlje, rekao je Petev i dodao: 

- Zadovoljan sam ponašanjem naših igrača, svjetski sam da greške postoje, jedino ne griješi onaj ko ne igra. Svi smo pronašli pobjedu, bilo je puno emocija, ovo je bitan temelj za nastavak dalje. Primili smo dva naivna gola i to je jedino što nisam zadovoljan. 

Petev je rekao da naša reprezentacija nije igrala defanzivno, te da smo bili bolji protiv Finske kao i da je teško promeniti formaciju nakon dva dana sa ekipom. 

- Nismo igrali defanzivno u Finskoj, vidio sam statistiku nakon utakmice, bili smo bolji. Formaciju nije lako promijeniti, ljudi koji razumiju ovaj posao su na mojoj strani. Moramo naći vremena da malo duže vježbamo tu novu formaciju - ako ćemo je već mijenjati. Priliku će dobiti igrači koji nisu igrali protiv Finske, meni puno znači da vidim kako oni reaguju u stvarnoj utakmici. 

Ponovio je naš selektor da je najveća snaga ove reprezentacije jedinstvo, te da su igrači ispoštovali sve zahtjeve iz svlačionice.
- Najveća snaga ove reprezentacije je jedinstvo, puno zahtjeva koje smo stavili pred igrače, oni su ispunili. Mi ćemo raditi da budemo sutra bolji, dodao je Petev i zatim nastavio: 

- Pritisak uvijek postoji, ja ne dijelim utakmice. Koliko mi je bitna Finska, toliko mi je bitna i Kostarika, ući ćemo sa svim snagama da pobijedimo, to je u mojoj glavi i momci će to ispoštovati. Svako ko dobije šansu daće sve od sebe. Insistiraćemo na tome da kao ekipa poboljšamo našu igru u odbrani. Nije fer da krivimo samo odbranu. Svaki od 11 igrača na terenu mora raditi kao jedan, na tome ćemo insistirati i siguran sam da ćemo izgledati bolji. 

Za kraj je Petev istakao da je naša grupa veoma jaka, te da do posljednjeg kola neće biti ništa riješeno oko plasmana na Mundijal. 

- Nemamo šta pričati o Francuskoj, to je svjetski prvak. Naša grupa je jaka, koja će biti teška utakmica, ali mislim da do posljednjeg kola neće biti ništa riješeno. Zadovoljni sam reakcijom ekipa dva dana nakon Finske, najbitnije je da nema povreda. Jučer smo podijelili igrače u dvije grupe, jedan je radila trening regeneracije, a drugi je odradio jak trening. Danas ću biti isto tako spreman za utakmicu sa Kostarikomom, zaključio je naš selektor.
oslobodenje.ba

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o računanju vremena (“Službene novine Federacije BiH”, br. 24/97 i 50/03), propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, tako što će, pomijeranjem za 60 minuta unaprijed, vrijeme u 2 sata 00 minuta 00 sekundi biti računato kao 3 sata 00 minuta 00 sekundi.

Dakle, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 28.3.2021. godine, pomjeranjem za jedan sat unaprijed, te će vrijeme u 2 sata 00 min 00 sekundi biti računato kao 3 sata 00 minuta 00 sekundi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Nakon remija reprezentacije BiH s Finskom u Helsinkiju (2:2) na startu kvalifikacija za SP, oglasio se i Sergej Barbarez, koji je bio protukandidat Ivajlu Petevu (Ivaylo) za selektorsku poziciju.

Njegova objava na Twitteru izazvala je dosta pažnje.

– Vidite, ja nisam adekvatan da uopće išta komentarišem, jbg bit će, nije on izabran, šta hoće on! – napisao je Barbarez.
krajina.ba

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 4°C, dok je vodostaj Mutnice 0,85 m.

Policijska stanica Cazin je u protekla 24 sata imala tri intervencije. Krivično djelo “krađa” evidentirano je u Osretku. Javni red i mir je remećen dva puta: na parking prostoru ispred TC “Belamionix” na Gnjilavcu jedno lice je zatečeno prilikom prosjačenja, dok je do vike, galame, stvaranja osjećaja ugroženosti prijetnjom da će napati na život i tijelo drugog lica došlo u Prošićima.

Vatrogasna jedinica je intervenisala jednom, i to na Miostrahu, gdje je u Unskoj brini došlo do požara niskog raslinja i šume.

Upozoravamo građane da je počeo kritičan period za izbijanje požara na otvorenim prostorima prilikom čišćenja parcela izazvanih paljenjem korova i suhog raslinja te pozivamo na dodatan oprez prilikom obavljanja spomenutih poslova. S tim u vezi Civilna zaštita je, u periodu povećane požarne opasnosti, pojačala i mjere osmatranja loženja vatre na otvorenim prostorima te direktnog upozoravanja građana na zakonske obaveze provođenja preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 30 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 21:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje, nema planiranih radova.

Kada je riječ o elektrosnabdjevanju, Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Cazin obavještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnim jedinicama prema slijedećem rasporedu:

Dana 26.03.2021. godine

– od 08:15 do 16:00 sati trafopodručje Ćoralići 1 – Križ,
– od 08:00 do 16:00 sati trafopodručje Ćuprija 1,
– od 09:00 do 15:00 sati trafopodručje Centar i Nova.

Dana 26., 27. i 28.03.2021. godine

– od 08:30 do 16:00 sati trafopodručje Kovačevići 3 – Hasanagići.

Dana 29., 30. i 31.03.2021. godine

– od 08:00 do 16:00 sati trafopodručje Kovačevići 1.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, slabija magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove u centralnim i istočnim krajevima Bosne i Hercegovine, ali ne utječe bitnije na odvijanje saobraćaja.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23:00-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na sanaciji magistralnog puta Stolac-Hutovo izvode se u reonu mjesta Cerovica, a saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.
cazin.net

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona su u srijedu, između ostalog, razmatrali i uputili u skupštinsku proceduru Prijedlog Odluke o visini premije za 2021. godinu, u iznosu od 20 KM po osiguranom licu Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Također, razmatran je i upućen u skupštinsku proceduru Prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdrastvene zaštite a koja obuhvata proširenje kategorija građana koji su bili obuhvaćeni ovom odlukom.

Vlada je usvojila odluke i uputila ih Skupštini USK-a na usvajanje.
krupljani.ba


 

Tramp je zbog podsticanja na pobunu već opozvan u Predstavničkom domu, a sada tu rezoluciju, odnosno "optužnicu", treba da razmotri i Senat.
U neredima 6. januara poginulo je petoro ljudi. Zbog toga je opoziv Trampa vrlo brzo pokrenut u Predstavničkom domu, a on je prvi predsjednik koji je dva puta opozvan za vrijeme jednog mandata.

Demokrate smatraju da je njegova kampanja o diskreditovanju rezultata izbora dovela do toga da njegove pristalice napadnu Kapitol kako bi spriječili da Kongres potvrdi izbornu pobjedu Bajdena. Kažu i da je Tramp dodatno podstakao pristalice da napadnu Kongres svojim govorom, a da je potom na televiziji gledao šta se dešava. To advokati bivšeg predsjednika SAD negiraju.

Najstariji demokratski senator

“Podsticanjem nasilja” protiv Vlade SAD, kažu demokrate, Tramp je počinio teška krivična djela i prekršaje – što je osnov za opoziv po američkom Ustavu.

Ovim suđenjem predsjedavat će najstariji demokratski senator Patrik Lejhi (Patrick Leahy).

Međutim, kako pišu svjetski mediji, šanse da Tramp bude proglašen krivim su veoma slabe. Najmanje 17 republikanaca bi trebalo da se priključi demokratama kojih je 50 da bi Tramp bio osuđen. Već je 45 od 50 republikanaca glasalo za to da se suđenje proglasi neustavnim, što ukazuje da će bivši predsjednik vjerovatno biti oslobođen.

avaz.ba

U početak sedmice ušli smo sa nešto nižim temperaturama zraka u odnosu na dane vikenda, no i dalje natprosječno visokim za ovo doba godine. A takve vrijednosti zadržat će se sve do kraja srijede, nakon čega slijedi preokret

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a zbog vremenskih prilika u dijelovima zemlje je na snazi žuto upozorenje.

Više padavina prije podne na zapadu i jugozapadu Bosne. U Hercegovini oblačno sa jačom kišom. Prestanak padavina u večernjim satima. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C.

Nakon natprosječne toplote, veljača-prevrtača će opravdati svoj karakter, krajem radne sedmice slijedi nam prema riječima meteorologa Nedima Sladića osjetno zahlađenje.

U narednim satima centar ciklone odmiče prema Srbiji i dalje prema sjeveroistoku kontinenta, pri čemu se prognozira postepen prestanak padavina i djelomično razvedravanje. U početak sedmice ušli smo sa nešto nižim temperaturama zraka u odnosu na dane vikenda, no i dalje natprosječno visokim za ovo doba godine. A takve vrijednosti zadržat će se sve do kraja srijede, nakon čega slijedi preokret. I to kakav…

Iako će do sredine sedmice ostati natprosječno toplo sa visokim temperaturama zraka za februar mjesec, neće biti stabilno. Nakon što ispratimo današnju ciklonu, nova je na redu već sutra, i imat će sličnu putanju kao i današnja, a iduća već u srijedu krajem dana i u večernjim satima s kojom će se stvari bitnije promijeniti, a koja će se već prijepodne oformiti nad Đenovskim zaljevom i potom odmicati prema Istri. Nakon današnjeg kratkotrajnog i prolaznog djelomičnog razvedravanja, u večernjim satima novo naoblačenje sa zapada i jugozapada koje će se proširiti na cijelu zemlju do ranog jutra.

Vlažan zrak u jugozapadnom visinskom strujanju ponovo će najviše padavina donijeti jugu i jugoistoku Hercegovine, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne, gdje su izgledne i intenzivnije padavine i obilniji izljevi padavina, gdje nerijetko može pasti za 24 sata i više od 30 mm po kvadratnom metru, što naročito vrijedi uz Dinaride, gdje zrak nailaskom na prepreku se dodatno hladi, širi i kondenzuje. Na najvišim vrhovima planina prognozira se snijeg. Manje padavina prognozira se idući od centralnih predjela prema sjeveroistoku Bosne, kako će manje vlažnog zraka pristizati u ova područja, pa će često na krajnjem sjeveroistoku i istoku Bosne padavine izostajati, dok će slabije i povremene padavine se bilježiti u centralnim područjima Bosne.

Noć sa srijede na četvrtak je trenutak koji nas uvodi u izraženiji pad temperature zraka i početak novog hladnog vala koji starta od petka, a koji bi trebao potrajati najmanje do sredine iduće sedmice. Uz ciklonu vezana je i hladna fronta sa sjeverozapada koja će se premjestiti preko naše zemlje tokom prijepodnevnih sati četvrtka, a pripadajuća ciklona preko Jadrana s kojim će sa zadnje strane pristizati sve hladniji zrak u naša područja sa sjeverozapada kontinenta. Usljed promjene visinskog strujanja s jugozapadnog na sjeverno i sjeverozapadno, doći će do pada temperature zraka s kojim kiša od Krajine i sjevera Bosne prelazi u susnježicu i snijeg, koja će se širiti prema podnevu prema istoku i jugoistoku, no, ovaj poremećaj će se razmjerno brzo premjestiti preko naših krajeva dalje na jugoistok, s kojim će padavine prema poslijepodnevnim satima prestati, najprije u Krajini, a prema kraju dana i u ostalim područjima, kako će sa sjeverozapada sve više jačati atmosferski tlak, pa se ne očekuje veće formiranje snježnog pokrivača u većem dijelu zemlje od 5 cm.

Za posljedicu, izraženija razlika u pritiscima uzrokovat će vjetrovitije vrijeme, naročito u Hercegovini gdje će zapuhati umjerena, na udare povremeno i jaka bura. Od petka do utorka, na vrijeme na području naše zemlje utjecat će polje povišenog tlaka zraka, s kojim se prognozira suho, ali i vrlo hladno vrijeme, kako će se hladniji zrak sa sjevera još više gurati prema jugu kontinenta, zbog čega će temperature zraka u Bosni biti u cjelodnevnom minusu, što naročito vrijedi za centralna i istočna područja zemlje. Ipak, kako će i dalje biti prolaznih upada vlažnijeg zraka, povremeno će biti umjerene do prolazno povećane oblačnosti, što naročito vrijedi za subotu, pa stoga vrijeme neće biti potpuno vedro, no padavine se generalno prema trenutnim prognozama ne očekuju. Bez veće vedrine i većeg snijega na tlu, ne može se očekivati veće ohlađivanje pa se u narednom periodu, od petka do utorka prognoziraju jutarnje temperature zraka većinom od -15 do -8, na jugu od -7 do -2, na planinama i ispod -15, a dnevne od -8 do -3 u Bosni, na jugu od -3 do 4 ºC.

Prema sredini iduće sedmice postoji nagovještaj pritjecaja toplijeg zraka sa zapada, no i dalje upitno u kojoj mjeri, budući da bi se hladnije vrijeme od višegodišnjeg prosjeka zadržalo kroz veći dio 2. dekade mjeseca, naveo je Sladić.

oslobodjenje

Ni nakon decenije bespoštedne borbe i rivaliteta SDA i A SDA, njihovi kadrovi ne misle sjesti za isti sto

Kriza većine u Skupštini Unsko-sanskog kantona ne prolazi. Najjednostavnije rješenje, da najveće stranke SDA i A SDA dođu do dogovora, u Krajini je i najteže.
Premijer USK-a i član A SDA Mustafa Ružnić kazao nam je da SDA, tražeći njegovu ostavku, zapravo nudi da uđe u vlast iako A SDA nema interesa da je primi. Saznajemo da su čak postojali pokušaji da se dvoje poslanika iz SDA ubijede i promijene dres, ali to se nije uspješno završilo po vlast bez većine.

KOZMETIKA I OPTUŽNICE

Više informacija zatražili smo od funkcionera sa najduljim stažom iz obje stranke. Po svemu sudeći, pomirenja neće biti.
– Prvo, nije tačno da je bilo pregovora na nivou stranaka, jesu razgovarali sa našim poslanicima, ali na njihov zahtjev i nudili im beneficije i jednu direktorsku poziciju, sve da netko pređe u nezavisne i napusti SDA. Dakle, suprotno od onoga što premijer tvrdi. SDA nije nudila koalicioni dogovor A SDA, jer bi to za nas bila velika opasnost, ta stranka je oboljela od endemske korupcije, u toj stranci i u Skupštini su ljudi koji praktično više nemaju vremena da rade za Kanton. Više, zapravo, sjede na optuženičkim klupama nego u skupštinskim, kazao nam je Asim Kamber, predsjednik SDA Sanski Most, misleći na nedavno potvrđenu optužnicu u nastavku akcije Pero protiv predsjednika Kluba A SDA Rasima Pajića i njegovih stranačkih kolega.
Kamberov dugogodišnji politički protivnik i jedan od osnivača A SDA Rifat Hozanović dakako je imao reakciju na činjenicu da ih za “optuženičke klupe” prozivaju upravo oni u SDA.

Kamber i Hozanović su utjecajne osobe i stratezi u svojim strankama, pa njihov rivalitet ne prestaje

– Ako se na takozvane optuženičke klupe osvrće član stranke čiji najviši dužnosnici izazivaju sablazan cijelog regiona zbog višemilionskih afera za koje su podignute optužnice, a ista ta osoba nije poznata ni po čemu drugom osim po hajkama na generale, aferama izbornih krađa i slično, nema tu prostora za bilo kakvu ozbiljnu analizu ili reakciju, rekao nam je Hozanović.
Ali, ono što se zbiva na nivou Federacije na konkretne probleme u Kantonu nema presudnog uticaja, dok vlast A SDA, kako tvrdi Kamber, ugrožava čak i međunarodnu poziciju države. 

Asim Kamber

– Oni su prozivali i Komisiju EU i više nivoe vlasti, pogotovo naš slatkorječivi kantonalni premijer, a istovremeno kriju potrošnju kao zmija noge. Oni neće da dostave izvještaj Vladi Federacije kako su potrošili četiri miliona KM za migrantsku krizu i oko 30 miliona transferiranih za Kanton, između ostalog i pomoć za prevenciju i borbu protiv Covida. Oni se uporno bave našim unutrašnjim raspadom, međutim, SDA je na nivou Kantona stabilna i svih naših devet poslanika u Skupštini je jedinstveno i predano ozbiljnom radu. Oni u zadnjih šest mjeseci pokušavaju napraviti kozmetičku promjenu ove nefunkcionalne većine, ali mi u tome nikako ne želimo sudjelovati, kazao nam je Kamber.
On ističe da su im iz A SDA tražili uslugu kako bi smijenili ministra obrazovanja USK-a, koji je iz Pomaka, partije koja je uz Našu stranku napustila većinu. 

PROMJENE SU STIGLE

Treba imati u vidu da je upravo ministar obrazovanja Damir Omerdić zaslužan i za suradnju u istragama kroz aferu Pero, gdje se visoki dužnosnici A SDA optužuju za trgovinu diplomama. S druge strane, i sam Asim Kamber čeka hoće li uskoro protiv njega biti podignuta optužnica iz afere Izborna prevara. Dakle, posla sa istražnim i sudskim organima imaju i jedni i drugi, ali A SDA je ta koja je na vlasti i ona bira partnere.
– Što se tiče vlasti u Unsko-sanskom kantonu, ona, naravno, nije moguća sa nesposobnim spletkarošima koji su uništili sve čime su rukovodili. Ovo je vrijeme u kojem su već nastupile velike promjene, ali kojih oni, izgleda, još nisu svjesni, pa im je jedino još preostalo u medijima se predstavljati kao neki važan faktor. Jer, kao što je poznato, ni Šemsudin Dedić ni Asim Kamber ne uživaju nikakav ugled niti povjerenje ni među onima koje predstavljaju, a kamoli kod ozbiljnih političkih subjekata ili građana, poručio je Hozanović.

oslobodjenje

NAJNOVIJE VIJESTI

No result...

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI