Hrvatska, BiH i Srbija u istoj grupi? Od večeras je to definitivno moguće

  20 Novembar 2018
Bosna i Hercegovina će biti u drugom šeširu, gdje su još sigurni Rusija, Ukrajina, Vels, Danska, Austrija, Švedska, Island i od večeras Češka

Kao što je poznato, UEFA je odlučila da se jakosne grupe za žrijeb kvalifikacija EP 2020 odrede prema plasmanu u Ligi nacija.

Tako će u prvoj jakosnoj grupi biti 10 najboljih selekcije iz Divizije A, u drugoj jakosnoj grupi preostale dvije iz Divizije A, te osam najboljih iz Divizije B…

Što se prve jakosne grupe, za sada je poznato osam nositelja, a to su: Belgija, Francuska, Italija, Portugal, Španija, Engleska, Švicarska, Hrvatska i Holandija. O preostalom jednom nositelju žrijebu za EURO odluka će pasti nakon sutrašnjeg dvoboja Portugala i Poljske. Nijemci su večeras remizirali s Holanđanima (time ostavili Hrvate u prvoj jakosnoj grupi), i u prvoj jakosnoj grupu ostavlja ih samo pobjeda Portugalaca sutra nad Poljacima. U suprotnom, Poljaci će biti jedna od deset selekcija koje možemo dobiti u žrijebu kvalifikacija za EP.

Bosna i Hercegovina će biti u drugom šeširu, gdje su još sigurni Rusija, Ukrajina, Vels, Danska, Austrija, Švedska, Island i od večeras Češka koje je u direktnom duelu izbacila Slovake u treću jakosnu grupu. Samo je dakle dilema Njemačka ili Poljska, nakon čega ćemo znati sve reprezentacije koje nećemo moći dobiti za protivnike u kvalifikacijama za EURO.

TREĆI ŠEŠIR

Što se tiče trećeg šešira, za sada su u njemu Turska, Sjeverna Irska, Republika Irska i Slovačka (selekcije koje ispadaju iz B divizije). U taj će šešir još četiri pobjednika grupne faze C divizije i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacija iz te divizije. U ovom trenutku sigurni u trećem šeširu su Finska i Norveška (pobjednici grupa) te Srbija i Bugarska (sigurni za drugu poziciju). Ostaje dilema hoće li dalje Škotska ili Izrael (igraju sutra međusobno, Izraelcima odgovara i remi), te Rumunija ili Mađarska.

Dakle, sada je definitvno moguće da u žrijebu bude izvučena grupa u kojoj će biti i Hrvatska i Srbija i BiH.

Podsjećamo, na EURO 2020 će se plasirati 10 pobjednika kvalifikacionih grupa, 10 drugoplasiranih, te četiri mjesta rezervisana za pobjednike play offa Lige nacija. U slučaju da pobjednik play offa kroz kvalifikacije osigura odlazak na EURO, iz te divizije prolazi i finalista play offa. Pored Zmajeva u play offu B divizije su još Danska, Ukrajina te Rusija ili Švedska.Rusima u dvoboju protiv Šveđana odgovara i remi. Pobjeda vodi domaćina u play off.

 

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI