Zenički rijaliti šou u režiji gradonačelnika

  02 Septembar 2018

Otkad je Fuad Kasumović došao na čelo grada, zabilježeni su brojni incidenti, poput gađanja fasciklom te vrijeđanja u kojima prvi čovjek Zenice s govornice vijećnike naziva “glupanima”, “budalama”, “dvotarifnim brojilima”…

Dešavanja koja su obilježila posljednje dvije godine rada Gradskog vijeća (GV) Zenica, mogla bi se, bez imalo pretjerivanja, nazvati rijaliti šouom u domaćoj produkciji. Otkako je, dolaskom Fuada Kasumovića na čelo grada, zaživjela i praksa da se sjednice Vijeća uživo prenose na TV-u, i javnost je mogla svjedočiti brojnim incidentima u Velikoj sali Gradske uprave.

Program uživo

Glavni akter, odnosno Veliki brat ovog šou programa, kako ga po kuloarima oslovljavaju vijećnici, upravo je gradonačelnik Kasumović, kojeg su neki gađali fasciklom, a on je mnoge vrijeđao s govornice nazivajući ih “glupanima”, “budalama”, “dvotarifnim brojilima”… U pogrdnom kontekstu čak je spominjao i titule hafiza i muftija.

Slične situacije mogle bi se nabrajati unedogled, a da cirkus bude potpun, vjerovatno je doprinio i prijenos sjednica na lokalnoj televiziji, ali i na Facebook profilu televizije.

Početak sjednica obično diktira i TV program uživo, a česta su kašnjenja zbog toga što se čeka zeleno svjetlo da je prijenos počeo, a tada i vijećnici dobivaju posebnu energiju.

Sve zna toliko eskalirati da je neophodna i policijska intervencija, kakav je slučaj bio u martu ove godine nakon što je Mensud Keleštura (A-sda) fasciklom gađao gradonačelnika Kasumovića. Svemu su kumovale višemjesečne uvrede koje je Kasumović upućivao na račun Kelešture.

No, ni ta blamaža, kad je intervenirala policija, a sjednica prekinuta, nije bila dovoljna da se Kasumović počne ponašati civilizirano. Najsvježijem primjeru svjedočili smo na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, kad je Kasumović nazvao Kelešturu budalom.

– Budale poput tebe su me prijavile Tužilaštvu – rekao je Kasumović, obraćajući se s govornice Kelešturi.

Ovaj vijećnik kaže da je upravo zbog silnih uvreda i kleveta pokrenuo tužbu zbog narušavanja ugleda i časti.

– Mene je vrijeđao da sam završio postdiplomski studij u Kaćunima, iako svi znaju da sam magistrirao na Univerzitetu u Sarajevu. Vrijeđanja s govornice nikako ne dolikuju jednom gradonačelniku. Osim toga, to predstavlja kršenje Poslovnika o radu. Sjednice su postale opći cirkus – ističe Keleštura, pojašnjavajući da svi oni koji ne prihvataju Kasumovićeve prijedloge, postaju žrtve njegovih uvreda, omalovažavanja, vrijeđanja i pokušaja diskreditacije.

Pravo lice

Tako je Kasumović, također na posljednjoj sjednici, izrevoltiran stavovima svoje opozicije, univerzitetskog profesora Spahiju Kozlića (SDA) tri puta nazvao glupanom.

Prema Kozlićevim riječima, gradonačelnik nema elementarnog odgoja, a njegov vokabular sastoji se od uvreda, prijetnji, nipodaštavanja, najgrubljih neistina i ucjena.

– To je pokazao još na prvom susretu s vijećnicima u novembru 2016. godine. Tada je rekao da mu vijećnici ne trebaju i da može vladati sam. Vijećnike koji ne glasaju kako on kaže i koji misle drugačije, zove kriminalcima, filozofima, slučajevima za psihijatriju, plaćenicima, glupanima, luđacima, osovinom zla… – ogorčen je Kozlić.

Dodaje da ovakvo ponašanje, nažalost, dio vijećnika direktno ili indirektno podržava, a Kasumović na ovaj način pokazuje pravo lice. Ono je, kaže Kozlić, i lice najnižih slojeva pojedinih politika u BiH.

I vijećnik Almir Dračo (SDA) česta je žrtva omalovažavanja s govornice, kojem se Kasumović ismijava i omalovažava ga zbog toga što Dračo nosi časnu titulu hafiza, jer zna Kur’an napamet.

Budući da Kasumovićeve neslane upadice završe i u diskusijama na društvenim mrežama, Dračo ga je pozvao da kolege u Vijeću naziva imenima i prezimenima, a ne njihovim titulama. No, Kasumoviću nije dugo trebalo da zaboravi molbu i nastavi po starom. Ne obazire se ni na opomene koje ponekad dobije od predsjedavajućeg GV-a Gorana Bulajića (DF).

– Nažalost, ni za godinu obavljanja funkcije predsjedavajućeg nisam uspio uspostaviti predviđene norme ponašanja na sjednicama. Svi su dužni pridržavati se Etičkog kodeksa, ali često dolazi do žustrih dijaloga između gradonačelnika i pojedinih vijećnika – priznaje Bulajić u izjavi za naš list, podsjećajući da je morao praviti pauze, pa čak i prekidati sjednice, da bi se, kako kaže, “smirili duhovi”.

Govor mržnje

Osim uvreda, na sjednicama često svjedočimo i međusobnim provokacijama, baš poput onih u “Velikom bratu”, “Zadruzi”, “Parovima”… kada pojedinci nastoje čak izazvati fizički kontakt ili diskvalificirati suparničke kolege.

Tako je Kasumović na posljednjoj sjednici u nekoliko navrata od pojedinih vijećnika uzimao i sakrivao crveni karton koji služi za glasanje protiv neke tačke dnevnog reda, kako bi ih spriječio da se usprotive njegovim prijedlozima.

Jasmin Hodžić (SBB), dopredsjedavajući Gradskog vijeća Zenice, osuđivao je u više navrata tokom sjednica govor mržnje i uvrede koje se sve češće iznose s govornice.

– Osuđujem svaki govor mržnje i nepoštivanja bilo koga. To, prije svega, nije moralno, a ni prema Poslovniku, da jedan zvaničnik i osoba koja predstavlja cijeli grad govori takvim riječima i naziva ljude pogrdnim imenima. Nedopustivo – zaključuje Hodžić.

Nespremna pomoćnica

Koliko je sve postalo neozbiljno i degutantno, svjedoči i primjer Fatime Vojvodić, pomoćnice gradonačelnika za privredu i finansije, koja je na posljednju sjednicu došla nespremna.

Vojvodić je trebala objasniti vijećnicima koliko je novca izdvojeno za nagrade pobjednicima međunarodnog tendera arhitektonsko-urbanističkog konkursa za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice s uređenjem centralnog gradskog trga i podzemne garaže u Zenici. Izbjegavajući obznanuti koliko su novca dali u prva tri mjesta, iako su pobjednici izabrani još u februaru, Vojvodić je kazala: “Ne znam, zaista, tek sam došla s godišnjeg odmora.”

Nagrada za “ćutologe”

I dok ima onih koji se nastoje boriti protiv kabadahijstva prvog čovjeka Zenice, postoje i vijećnici koji šute i podržavaju sve što kaže. Jedan od njih je i Adnan Zuban (DF), o čijoj naklonosti Kasumoviću svjedoče i brojne fotografije na društvenim mrežama. S druge strane, očito je uslijedila nagrada za poslušnost – nedavno je renoviran trg u Crkvicama, gdje Zuban i živi.

Musiću se zamantalo

Još se prepričava kako se prije nekoliko mjeseci Asim Musić, vijećnik ispred nacionalnih manjina, nakon opširnog izlaganja, sapleo na stepeniku kod govornice i pao. Srećom, nije se povrijedio, a mnogi su rekli kako mu se zamantalo od problema koje ne uspijeva riješiti u korist romske populacije.

Ajvaz: Pojedinci nisu kadri javno komunicirati na primjeren način

Prema riječima Semine Ajvaz, šefice Odsjeka za komunikologiju Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i ekspertice za političku komunikaciju, kulturu ponašanja i ophođenja prema sagovorniku, očigledno je da “pojedini vijećnici u Gradskom vijeću Zenice, na čelu s gradonačelnikom Kasumovićem, ne prepoznaju javni prostor kao scenu na kojoj dijalogom i asertivnom komunikacijom trebaju ostvariti pogodna rješenja, u prvom redu za građane, jer su oni, zapravo, servis građana”.
– Njihove sjednice su najčešće burne, obiluju izjavama neprimjerenim vremenu i prostoru, a vokabular je neprilagođen javnom komuniciranju. Bezbroj puta smo imali priliku da čujemo kako se personalno vrijeđaju, omalovažavaju… pa čak i da se fizički obračunavaju, pri čemu je intervenirala i policija. Zaključak je da svjedočimo najprimitivnijim raspravama, na kojima dominira govor mržnje, te da pojedinci nisu kadri javno komunicirati na primjeren način, to pogotovo ne priliči prvom čovjeku tog grada. Psovke i neartikulirani zvuci nisu primjereni čak ni na pijacama i koridama, a kamoli u gradskoj vijećnici – kaže Ajvaz.

avaz.ba

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI