Crnalić: Nadam se da Sud neće prihvatiti tu mjeru

  31 Oktobar 2018

Završeno je ročište u slučaju “Atif Dudaković i drugi” pred Sudom BiH, a u vezi sa zahtjevima Tužilaštva BiH za produženjem mjera zabrane za sve optužene u ovom predmetu.

Odluka će biti u naredna 2-3 dana koliko ja znam. Očekujem da Sud neće prihvatiti prijedlog Tužilaštva o novim mjerama zabrane, posebno mjera zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja. Tužiteljstvo nije ponudilo konkretne razloge zbog kojih bi sud mogao izvesti zaključak da postoji opasnost od bjekstva. Opasnost od bjekstva je razlog zbog kojeg se može izreći mjera zabrane napuštanja boravište i kao sporedna mjera, mjera zabrane putovanja“, kazao je u obraćanju medijima Asim Crnalić, advokat odbrane.
 

Dodao je da se nada da Sud neće prihvatiti prijedlog mjere zabrane kontaktiranja sa svjedocima.

Što se tiče zabrane kontaktiranja sa svjedocima, čuli ste šta su advokati rekli u vezi s tim. Nadam se da Sud neće prihvatiti tu mjeru, ali sam manji optimista nego za ovu prethodnu mjeru“.

Iz toga kako je vođen krivični postupak, ja ne bih izvlačio nikakve zaključke. Činjenica da je kasno podignuta optužnica prema nekim mišljenjima ne znači da Tužilaštvo nije radilo svoj posao. To je jedan ozbiljan predmet i tu Tužilaštvo može trošiti vrijeme kako bi dokazalo tvrdnje. Vidjećemo u sudnici da li su uspjeli“, kazao je Crnalić i dodao:

“Glavna rasprava se očekuje negdje za tri mjeseca”.

Podsjetimo, Dudaković i drugi se terete za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika , kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su za zločine protiv srpskih civila i zarobljenika 1995. Godine na poseučju općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bos. Krupa, Sanski Most i za ratni zločin protiv civila na području Bihaća i Cazina.

Dio optužnice protiv Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nad pripadnicima i pristalicama autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i 5 stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Optužnica protiv bivšeg generala Aemije RBiH Atifa Dudakovića potvrđena je 24. oktobra.
krupljani.ba

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI