Ruski borbeni avion Su-57 dobija projektil koji može pogoditi neprijatelja udaljenog 300 km

  26 Septembar 2018

Ruski borbeni avion Sukhoi Su-57 bit će opremljen hipersoničnim protuavionskim projektilom s dometom od 300 km.
Su-57 je trenutno najnapredniji ruski borbeni avion, a sada će dobiti novo naoružanje. Cilj novog projektila je da uništi važne mete bez velikog rizika.

Radi se o petoj generaciji pomenutog aviona dizajniranog da bude opasna prijetnja zračnim snagama velikih svjetskih sila kao što su SAD. Standardno u svojim spremnicima nosi projektile kako bi se smanjila izloženost radarima, ali se veći projektili mogu nositi eksterno. Jedan od njih će biti R-37M, projektil s većim dometom od bilo kojeg koji je na raspolaganju američkim avionima.

R-37M je poboljšana verzija projektila koji se počeo koristiti još 1985. godine. Starija verzija je među većim zrak-zrak projektilima, duga je 4,2 metra i teška 600 kg te odgovara samo većim avionima kao što je presretač Mig-31BM.

Najveća prednost poboljšanog projektila je domet od 300 km, a neki izvori tvrde da uspješno može pogoditi metu udaljenu i do 400 km. Skupi projektil je namijenjen za obaranje važnih meta kao što su avioni za otkrivanje dalekih ciljeva, navođenje i nadzor zračnog prostora (AWACS), ali zahvaljujući brzini od 6 Macha i aktivnim sistemom traženja mete koji preuzima kontrolu u finalnoj fazi predstavlja prijetnju i za agilnije mete kao što su borbeni avioni.

Novi projektil je u finalnim fazama razvoja, a dobio je novi sistem navođenja te je postao lakši i kraći kako bi odgovarao manjim platformama.
klix.ba

 

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI