Erdogan stigao u Koeln na otvaranje nove Centralne džamije

  30 Septembar 2018

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u Koeln u subotu popodne radi kratke posjete njemačkom gradu koja uključuje razgovore s premijerom savezne njemačke države i prisustvo ceremoniji otvaranja nove kelnske Centralne džamije.
Sigurnosne brige i političke nesuglasice dovele su do pomjeranja Erdoganovih planova u zadnji tren u subotu, posljednjeg dana njegove državne posjete Njemačkoj.

Centralnom džamijom, čiju su gradnju pratili cjenovni i građevinski skandali, upravlja Ditib, krovno tursko-njemačko islamsko udruženje koje zastupa oko 900 turskih islamskih grupa u Njemačkoj. Ditib je angažovan u komunalnom radu, nudi obuku za imame i prima sredstva iz Ankare.

Planovi za veliki skup na otvorenom otkazani su u petak od gradskih vlasti Koelna, koje su se pozvale na sigurnosne brige. 

Gradske vlasti navode u saopćenju da će se ceremonija otvaranja održati, ali da joj mogu prisustvovati samo pozvani gosti i da široj javnosti neće biti dopušteno da se približi džamiji.

Erdogan planira održati govr od 15 do 20 minuta u džamiji, koji bi trebao biti posvećen njemačko-turskom prjateljstvu, ali bi se također dotakao rastuće prijetnje desničarskog radikalizma. 

Sastanak između Erdogana i premijera savezne države Sjeverna Rajna Vestfalija, Armina Lascheta, također je nabrzinu ponovo zakazan na aerodromu Koeln/Bonn nakon što je planirani  sastanak u dvorcu Wahn otkazan jer je vlasnik dvorca kazao da Erdogan nije dobrodošao iz političkih razloga, prenosi dpa.
source.ba

 

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI