Danas počinje historijsko suđenje: Hoće li Donaldu Trampu biti zabranjena kandidatura

  09 Februar 2021

Tramp je zbog podsticanja na pobunu već opozvan u Predstavničkom domu, a sada tu rezoluciju, odnosno "optužnicu", treba da razmotri i Senat.
U neredima 6. januara poginulo je petoro ljudi. Zbog toga je opoziv Trampa vrlo brzo pokrenut u Predstavničkom domu, a on je prvi predsjednik koji je dva puta opozvan za vrijeme jednog mandata.

Demokrate smatraju da je njegova kampanja o diskreditovanju rezultata izbora dovela do toga da njegove pristalice napadnu Kapitol kako bi spriječili da Kongres potvrdi izbornu pobjedu Bajdena. Kažu i da je Tramp dodatno podstakao pristalice da napadnu Kongres svojim govorom, a da je potom na televiziji gledao šta se dešava. To advokati bivšeg predsjednika SAD negiraju.

Najstariji demokratski senator

“Podsticanjem nasilja” protiv Vlade SAD, kažu demokrate, Tramp je počinio teška krivična djela i prekršaje – što je osnov za opoziv po američkom Ustavu.

Ovim suđenjem predsjedavat će najstariji demokratski senator Patrik Lejhi (Patrick Leahy).

Međutim, kako pišu svjetski mediji, šanse da Tramp bude proglašen krivim su veoma slabe. Najmanje 17 republikanaca bi trebalo da se priključi demokratama kojih je 50 da bi Tramp bio osuđen. Već je 45 od 50 republikanaca glasalo za to da se suđenje proglasi neustavnim, što ukazuje da će bivši predsjednik vjerovatno biti oslobođen.

avaz.ba

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI