Otvoreni džamija i Islamski kulturni centar u Sisku

  09 Septembar 2022

Džamija u Sisku plod je višegeneracijske i višedecenijske želje muslimana sisačkog džemata, a prvi spomen inicijative izgradnje džamije spominje se u dokumentima i arhivi džemata Sisak od 1967.
 

Džamija i Islamski kulturni centar u Sisku, u Hrvatskoj, svečano su otvoreni u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Turske, javlja Anadolija.

Džamiju je otvorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Svečanosti otvaranja prisustvovale su hiljade vjernika.

Između ostalih, prisustvovali su i reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Republike Turske Ali Erbas, te generalni direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Serkan Kayalar.
 

Višedecenijska želja muslimana

Parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar kupljena je 2006. godine, 2014. su riješeni imovinsko-pravni odnosi, a 2016. je dobijena građevinska dozvola. Godine 2017. počeli su građevinski radovi.

Džamija u Sisku plod je višegeneracijske i višedecenijske želje muslimana sisačkog džemata, a prvi spomen inicijative izgradnje džamije spominje se u dokumentima i arhivi džemata Sisak od 1967. godine, nakon osnivanja tadašnjeg Odbora Islamske zajednice u Sisku.

Nakon kupovine prostora za potrebe džemata 1974. godine, džematski život odvijao se u dvospratnoj kući koja je prenamijenjena za potrebe mesdžida, mektepske učionice i sjedište MIZ Sisak u Petrinjskoj 64 u Sisku.

Pokretanje pitanja potrebe izgradnje džamije u Sisku inicirao je rahmetli Fuad ef. Karaga, dugogodišnji sisački glavni imam.

Nakon dolaska Alema ef. Crnkića, sadašnjeg glavnog imama MIZ Sisak od 2003. godine, Izvršni odbor MIZ Sisak se aktivno i intenzivno bavio ovim pitanjem. Ključne godine su 2006. godina kada je kupljeno zemljište, odnosno parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar, zatim 2014. u kojoj su riješeni imovinsko-pravni odnosi sa Hrvatskom, kao i 2016. u kojoj je ishođena građevinska dozvola. Jedna od ključnih godina je i 2017. u kojoj su počeli građevinski radovi.

Najveći doprinos gradnji dala TIKA

Proces priprema kroz ishođenje potrebne dokumentacije započeo je za vrijeme muftije Ševke ef. Omerbašića, a kompletna gradnja džamije i Islamskog centra završava se u mandatu muftije Aziza Hasanovića koji je uložio najveći trud u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u vlasništvu nad parcelom, kao i pronalasku glavnog pokrovitelja za izgradnju.

Proteklih 16 godina se operativno vodio cjelokupan administrativno-tehnički proces ishođenja dokumentacije, odabira idejnog rješenja, a posljednjih pet godina period građevinskih radova.

Najveći doprinos i pomoć u izgradnji džamije i Islamskog kulturnog centra dala je TIKA. Otvaranjem džamije i Islamskog kulturnog centra Medžlis Sisak je na raspolaganje dobio kompleks kojeg na 2.500 metara kvadratnih čine molitveni prostor, polivalentna dvorana, prostorije za biblioteku i čitaonicu, restoran, imamski stanovi, apartmani i učionice. 

IZVOR: balkans.aljazeera.net

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI