NAŠOJ ZEMLJI JE NANESENA NAMJERNA ŠTETA

  27 Maj 2021
Granični prelaz Maljevac otvoren je za teretna vozila, ali time nisu riješeni problemi prevoznika i privrednika BiH

Granični prelaz Velika Kladuša – Maljevac otvoren je jučer za promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku. Do otvaranja je došlo nakon dvodnevnih razgovora predstavnika institucija naše zemlje i vlasti RH. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine najavilo je nastavak komunikacije s ciljem rješavanja problema. Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, potvrdila je otvaranje navedenog graničnog prelaza.

UVJERAVANJE BUTKOVIĆA

– Dva dana smo u kontaktima s hrvatskim vlastima, ministrom Grlićem Radmanom, a uključen je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Prema informacijama koje imamo, problem s teretnim tranzitom iz USK-a je prevaziđen. Pratit ćemo stanje i dalje, navela je ministrica Turković.
Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa BiH, istakao je da je Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz RH ustvari preslikana odluka iz 2008. godine koja se nije primjenjivala, te da jednostranim donošenjem Pravilnika nije ispoštovan Protokol 3 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.
– Lično sam četiri-pet puta razgovarao s Olegom Butkovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture RH, da ovaj pravilnik ostane do daljnjeg, dok se pravno ne riješi ovaj problem između BiH i RH. Imam uvjeravanja da nijedan kamion koji bude išao preko pet graničnih prijelaza, a prije svega preko GP-a Velika Kladuša, neće biti zaustavljen niti će imati bilo kakve sankcije, rekao je Mitrović.

Poziv smo poslali nadležnima i očekujemo odgovore, a ako ne pokažu interes, moramo se boriti za opstanak, kaže Grbić

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, na službenom Twitter profilu napisao je da se “odlukom nanosi direktna i očito namjerna ekonomska šteta bh. privrednicima te da se usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i RH”. Pozvao je nadležne institucije da pokrenu recipročne mjere, intenziviraju kampanju “Proizvodimo-kupujmo-izvozimo domaće” te, ukoliko “izostane reakcija nadležnih tijela EU, pokrenu tužbu protiv RH”.
Jučer su ponovo na graničnim prelazima, posebno na GP-u Izačić, zabilježene velike gužve, a nezadovoljstvo bh. prevoznika, bez obzira na postignut dogovor, ne jenjava.
Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske, rekao je da je stanje na GP-u Izačić bilo katastrofalno.
– Obaviješteni smo da je otvoren GP Maljevac kod Velike Kladuše. Bez obzira na to, jer imamo i mnogo drugih problema, najvjerovatnije ćemo održati sastanak 28. maja u Banjoj Luci. Ako je do ovakve situacije došlo preko noći, može se vrlo lako desiti i naredni problem, izjavio je Grbić te istakao da su prevoznici jučer “pretrpjeli ogromne štete i da su dodatni troškovi iznosili 300 eura po svakom vozilu”. 

RECIPROČNE MJERE

– Imamo ogromno nerazumijevanje institucija BiH i krajnje je vrijeme da razgovaramo, naglasio je Grbić.
Udruženje poslodavaca Federacije BiH uputilo je dopis u kojem traži hitno rješavanje novonastale situacije, u suprotnom, članice su najavile blokadu graničnih prelaza.
– Udruženje zahtijeva od institucija BiH da, ako se ovo pitanje ne riješi diplomatskim putem, odmah pristupe uvođenju recipročnih mjera na način da se zabrani transport roba na prijelazima važnim za RH, istakli su.

Prodaje se Kuća (1/1)

NAJNOVIJE VIJESTI

LEFTOR REKLAMA

WEB LINKOVI